2020. 11. 12. - 06:21

Közelebb hozza a mesterséges intelligenciát a fogyatékkal élőkhöz a Microsoft

Közelebb hozza a mesterséges intelligenciát a fogyatékkal élőkhöz a Microsoft
A Microsoft elkötelezte magát azon törekvés mellett, hogy a fogyatékkal élő emberek életét a mesterséges intelligencia segítségével könnyítse meg, egyúttal új lehetőségeket tárjon fel a teljesebb élet felé vezető úton.

A Microsoft kezdeményezésének célja az úgynevezett "adatsivatag" leküzdése, ami a gépi tanulási algoritmusokból marad, mivel nincs elegendő releváns képzési adat ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyatékosságban szenvedők számára. A redmondi cégóriás több új projektet jelentette be annak érdekében, hogy a mesterségesintelligencia-rendszerek ezeknek az embereknek is segítséget nyújtsanak.

Az egyik ilyen projekt az úgynevezett ORBIT (Object Recognition for Blind Image Training), ami egy mesterséges intelligencia alapú objektumfelismerő technológiát takar. Egy új, bárki számára nyilvánosan elérhető adatkészlet létrehozását fogja eredményezni, a fejlesztésében pedig vakok és gyengénlátók vesznek részt. Az adatokkal olyan okostelefon-kamerák számára készülő algoritmusokat tréningeznek, amelyek érzékelik a fontosabb személyes tárgyakat, mint például egy okostelefon vagy arcmaszk.


A Microsoft a fogyatékkal élők számára igyekszik több téren segíteni


Egy másik projektben a Microsoft a Team Gleason-nel működik együtt, vagyis egy szervezettel, ami az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő embereket támogatja. Itt is egy nyílt adatkészlet felépítése a cél, amihez arcképeket használnak. A képekből nyert adatokat arra használják, hogy a számítógépes látás és az MI-alapú gépi tanulási algoritmus jobban felismerje az ALS-tüneteket az emberek arcán. Ez már csak azért is rendkívül fontos, mert az ALS a mozgatható izmokért felelős agyi idegsejtek pusztulásához, sőt, a légzőizmok leállásához vezethet, így a korai felismerés akár életeket is menthet.

A harmadik projekt a VizWiz vezetésével és a Microsoft közreműködésével zajlik, melynek során a nyilvános adatkészletet különféle mesterséges intelligenciával működő képfeliratozási algoritmusok képzésére, validálására és tesztelésére alkotják meg. Ezeket aztán bevetik arra, hogy adatokat szolgáltasson gyengénlátók számára az általuk készített fényképek tartalmáról. Ilyen például az, hogy egy vény nélküli gyógyszerből mennyit kell bevenni. Az algoritmust emellett arra is alkalmassá teszik, hogy a beküldött fotót elemezze, és értesítse a felhasználót, ha nem elég világos vagy nem elég tiszta, és javasolja a kép újrakészítését.

A VizWiz adatkészlet fejlesztője, Danna Gurari szerint gyakran nem nyilvánvaló, hogy a fogyatékossággal élők számára mi az igazán hasznos. "Ezért nagyon fontos, hogy ne csak fejlesszünk valamit a vakok és gyengénlátók részére, hanem ez a fejlesztés az ő közreműködésükkel történjen" - tette hozzá a szakember.

A Microsoft által vezetett projektek önmagukban is hasznosak lesznek, de emellett építeni is lehet rájuk, hogy minél hatékonyabb eszközök álljanak a fogyatékosságban szenvedők rendelkezésére a jövőben.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.