2019. 10. 28. - 09:50

Különválasztják az élőt a holttól az új drónkamerák

Különválasztják az élőt a holttól az új drónkamerák

A technológiai fejlődésnek köszönhetően az önálló új drón kamerák mára képesek azonosítani az élet jeleit katasztrófa sújtotta területeken.

Elvégezték az első tanulmányt kutatók olyan drón kamerákkal, amelyek képesek elkülöníteni egymástól az élőt és a holtat. Az autonóm kamerákkal jó pár éven keresztül kísérleteztek, hogy azonosítani tudják az élet jeleit katasztrófa sújtotta területeken.
 
Most a világon először az ausztrál Adeleide, valamint Irak kutatói egy lépéssel előrébb jutottak a témában. Egy új technika használatával ellenőrizni tudják az élet jeleit távérzékeléssel.
 
A dél-ausztráliai egyetem és a Bagdadi Műszaki Egyetem mérnökei számítógépes látásrendszert dolgoztak ki, amely ki tudja választani az elhunyt testek mellett megtalálható túlélőket, 4-8 méter távolságra is.
 
Fejlett drónkamerák segíthetnek a katasztrófák túlélőinek a közeljövőben
Fejlett drónkamerák segíthetnek a katasztrófák túlélőinek a közeljövőben
 
Ugyanis amíg az emberi test felső törzse látható, a kamerák rögzíthetik a mellkasi üregben észlelhető, apró mozgásokat, amelyek a pulzusszámot és a légzési sebességet jelzik.
 
Korábbi tanulmányokkal ellentétben ez a rendszer nem a bőrszín változásaira vagy a testhőmérsékletre támaszkodik.
 
Az új áttörés pontosabb eszköz az élet jeleinek észlelésére – emelik ki a kutatók. Javaan Chahl professzor és dr. Ali Al-Naji, a tanulmány vezetői már 2017-ben felhívták magukra a figyelmet azzal, hogy olyan drón kamerát fejlesztettek ki, amely képes mérni a szív- és légzési sebességet.
 
Abban az időben azonban technikájuk az emberi bőr tónusában bekövetkező változások észlelésén alapult, s a kamerának a személytől három méter távolságra kellett lennie.
 
Ez a technika a pozícióra is korlátozódott, vagyis a vizsgált dolognak a drón előtt kell állnia, s sok ez katasztrófasújtotta terület esetében nem jellemző.
 
Egyéb termálkamera technikák pedig csak akkor tudják azonosítani az élet jeleit, ha van a testhőmérséklet és a háttér között kontraszt, s ez meleg környezetben igencsak nehéz. A termálkamerák emellett akkor sem megbízhatók, ha az emberek szigetelt ruhát viselnek.
 
Az új tanulmány a kardiopulmonáris mozgáson alapul, s a maga nemében az első – teszteléséhez nyolc embert használtak, mindkét nemből négyet, valamint egy próbabát, mindegyik különböző helyzetben feküdt a földön.
 
Videókat készítettek az alanyokról nappali fényben, legfeljebb nyolc méter távolságban, viszonylag alacsony szélviszony mellett, 1 percig. A kamerák sikeres megkülönböztetést végeztek az élő testek és a próbababa között.
 
Chahl professzor szerint a technológiát már használhatnák az élet jeleinek megfigyelésére, ahol az idő kritikus - és segíthet az első keresésben, hogy túlélőket találjanak a katasztrófaövezetekben.
 
A rendszer számos helyzetben ideális lenne, beleértve a földrengéseket, áradásokat, a nukleáris katasztrófákat, a vegyi robbantásokat, a biológiai támadásokat, a tömeges lövöldözést, a harci kutatás és a mentés területét, de akár a lezuhant repülőgép esetét is.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.