2019. 08. 31. - 08:00

Látássérülteknek segít építeni a mesterséges intelligencia

Látássérülteknek segít építeni a mesterséges intelligencia

Bár először csupán egy baráti kezdeményezésként tekintettek rá, a Lego cég végül globális szintű kísérleti projektté tette a gesztust: mesterséges intelligenciát használ, hogy a látássérült gyermekek is tudjanak játszani az építőkockákkal.

Elsőre talán furcsán hangzik, de igaz: hamarosan a látássérült gyermekek is legózhatnak. Hála annak a kísérleti projektnek, mely egy kedves gesztusból ötletet merítve elkezdte használni a mesterséges intelligenciát – segítségével át tudják adni az építés élményét a látásukban korlátozott kicsiknek és nagyoknak.
 
A Lego kockák is tartalmaznak útmutatót egy adott dolog megépítéséhez, azonban ezzel a látássérültek aligha tudnak kezdeni valamit. A cég bemutatta Matthew Shifrint, aki születése óta vak, ezért mindig segítségre szorult a szettek összeállításában.
 
A mesterséges intelligencia vakok számára is használható Lego-útmutatókat készített
A mesterséges intelligencia vakok számára is használható Lego-útmutatókat készített
 
Barátja, Lilya írta le neki az építés lépéseit, s ezeket ő feltöltötte egy rendszerbe, melynek használatával aztán Braille olvasón olvasta le őket ujjaival. Az önzetlen kis barát rengeteg időt töltött a Braille-írás megtanulásával, majd lefordította Matthew-nak a Lego útmutatóit, hogy a vakok írásával el tudja őket olvasni.
 
Útmutatói alapján a fiú egészen bonyolult modelleket is el tudott készíteni, mint például a londoni Tower Bridge-et vagy a Sydney-i Operaház szettet.
 
Kedves barátja aztán 2017-ben elhunyt – Shifrin ekkor az emlékére állt elő azzal a kezdeményezéssel, hogy másokkal is megosztaná a vakok és gyengénlátók számára készített útmutatók ötletét.
 
Megkereste a technológiai fejlesztéseiről híres Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) média laborjában dolgozó ismerősét, s összekötötték őt Lego Csoport Kreatív Játék Laborjával.
 
A cégnek tetszett az ötlet, s végül megbízták az Osztrák Mesterséges Intelligencia Kutatóintézetet azzal: fejlesszenek ki mesterséges intelligencián alapuló szoftvert, mely átalakítja lépésekké a digitalizált képes útmutatókat egy-egy szett leírásáról. Braille-leírásokat és hangos útmutatókat is készítettek belőlük.
 
Mostantól 2019. december 3-ig tart a kísérleti időszak, melynek keretben négy szetthez is megtalálhatóak a leírások angol nyelven az alábbi weboldalon.
 
A felhasználók monitorolvasóval hallgathatják meg a hangos útmutatót, vagy alkalmazzák a Lego új útmutatóját Braille-olvasójukat használva. A Lego cég várja a visszajelzéseket.
 
Természetesen további útmutatókat is terveznek kiadni és több nyelvre kiterjesszék az áttörő újdonságot.
 
Fotó: legoaudioinstructions.com
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.