2019. 02. 24. - 08:00

Látja a gondolatokat a számítógépes agyi interfész

Látja a gondolatokat a számítógépes agyi interfész

Intelligens beszédet alkottak a Kolumbiai Egyetem mérnökei az emberi agy aktivitása alapján – a mesterséges intelligencia használatával.

Úgy tűnik, mára egyértelművé vált: a kutatók képesek megalkotni az a számítógépes rendszert, mely az emberi agy aktivitását intelligens beszéddé alakítja. Ezt első alkalommal a Kolumbiai Egyetem tudósai érték el.
 
Az egyetem Zuckerman Intézetének szakemberei rekonstruálni tudtak szavakat, melyeket az agyi aktivitás alapján „hallott” a számítógép.
 
Az áttörés nagyon fontos lépés egy agyi számítógépes interfész megalkotásához, mely szó szerint arra is képes lesz, hogy olvassa a gondolatokat, olyan embereknél, akik nem tudnak verbálisan kommunikálni.
 
„Hangunk segít nekünk kapcsolatot teremteni a barátokkal, családtagokkal és a körülöttünk levő világgal – ezért olyan kétségbeejtő, amikor valaki sérülés következtében elveszíti a hangját” – mondta el Nima Mesgarani, a Kolumbiai Egyetem vezető kutatója.
 
Van lehetőségünk visszaállítani a hangot – a megfelelő technológiával ezen emberek gondolatait dekódolni lehet, így bárki megértheti azokat”.
 
A mesterséges intelligencia segít azoknak, akik elvesztették a hangjukat
A mesterséges intelligencia segít azoknak, akik elvesztették a hangjukat
 
Mesgarani professzor és csapata a mesterséges intelligenciát alkalmazta arra, hogy felismerje az aktivitás mintáit, mely egy adott ember agyában megjelenik, amikor valakinek a beszédét hallgatja.
 
Hasonló számítógépes algoritmust használnak, mint amelyek az Alexa vagy Siri okos asszisztensekben megtalálhatók – a kutatók képesek voltak az agyi mintákból beszédet szintetizálni robot hang segítségével.
 
A vocoder nevű algoritmust már használták epilepsziás betegek körében a Northwell Health Physician Partners idegtudományi intézetben, dr. Ashesh Dinesh Mehta vezetésével.
 
Mesgarani professzor elmondta, hogy Mehtával együttműködve a már agyi műtéten átesett pácienseket megkérték, hallgassanak különböző emberek által elmondott mondatokat – s eközben figyelték agyi aktivitásukat. A vocodert ezek a neurális minták edzették.
 
A személyeken történő tesztelés során igen jó eredmény született: a gondolatok megértése 75 százalékos volt.
 
„Az érzékeny vocoder és az erőteljes neurális hálózatok valóban visszaadták azt eredetileg hallott hangokat, meglepő pontossággal” – emelte ki Mesgarani.
 
A kutatók azt remélik, a technológia odáig fejleszthető, hogy az arra rászorulók viselhessék magukon a számítógépes agyi interfészt, mely lefordítja a gondolataikat. Például a „kérek egy pohár vizet” mondatot közvetlenül a szintetizált beszédre vagy szövegre fordítja.
 
Mindez azt jelentené, hogy bárki, aki elveszítette a hangját, újra képes lesz beszélni – mindegy, hogy a hangvesztés sérülés vagy betegség miatt történt-e nála, új lehetőséget kap arra, hogy kommunikálni tudjon környezetével.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.