2022. 06. 22. - 18:00

LEGO-szerű mesterséges intelligencia chip?

LEGO-szerű mesterséges intelligencia chip?

Az új kialakítás egymásra rakható és újrakonfigurálható a meglévő érzékelők és neurális hálózati processzorok cseréjéhez és építéséhez.

Képzeljünk el egy fenntarthatóbb jövőt, ahol a mobiltelefonokat, okosórákat és más hordható eszközöket nem kell polcra helyezni vagy eldobni, hogy egy újabb modellt kapjunk. Ehelyett a legújabb érzékelőkkel és processzorokkal bővíthetők, amelyek a készülék belső chipjeire pattannak - mint például a LEGO téglák beépítve egy meglévő építménybe. Az ilyen újrakonfigurálható chipware naprakészen tarthatja az eszközöket, miközben csökkenti az elektronikus hulladékot.
 
A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) mérnökei most egy lépést tettek a moduláris jövőkép irányába, a LEGO-szerű kialakítással egymásra rakható, újrakonfigurálható mesterséges intelligencia chip felé.
 
A kialakítás magában foglalja az érzékelő és feldolgozó elemek váltakozó rétegeit, valamint a fénykibocsátó diódákat (LED), amelyek lehetővé teszik a chip rétegeinek optikai kommunikációját. Más moduláris chipek hagyományos vezetékeket alkalmaznak a rétegek közötti jelek továbbítására. Az ilyen bonyolult kapcsolatokat nehéz elválasztani és újravezetni, így az ilyen egymásra rakható tervek nem konfigurálhatók újra.
 
Az MIT kialakítása a fizikai vezetékek helyett fényt használ az információ továbbítására a chipen keresztül. A chip tehát újrakonfigurálható, olyan rétegekkel, amelyek kicserélhetők vagy egymásra rakhatók, például új érzékelők vagy frissített processzorok hozzáadásához.
 
"Annyi számítási réteget és érzékelőt adhat hozzá, amennyit csak akar, például fényt, nyomást és még szagot is" - mondta az MIT posztdoktora, Jihoon Kang. "Ezt LEGO-szerű újrakonfigurálható AI chipnek nevezzük, mert a rétegek kombinációjától függően korlátlan bővíthetőséggel rendelkezik.”
 
G.B.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.