2019. 04. 08. - 10:05

Lehetséges anyagok millióit tervezheti a mesterséges intelligencia

Lehetséges anyagok millióit tervezheti a mesterséges intelligencia

A kutatók jelenleg egyik legnagyobb kutatási területe az anyagtudomány – ezen a téren is nagy segítséget nyújt a mesterséges intelligencia.

Annak felfedezése, hogyan működnek az atomok egy adott anyag létrehozása érdekében, jelenleg a kutatók egyik legnagyobb kutatási területe – ezen belül az új anyagok felfedezése és megtervezése.
 
A Missouri-i Egyetem Mérnöki Főiskolájának kutatói jelenleg a mély tanulás alkalmazását gyakorolják – ez a technológia a számítógépeket arra használja, hogy intelligensen teljesítsenek feladatokat, így például nyelveket ismerjenek fel és önjáró autókat vezessenek - , mégpedig az anyagtudomány területén.
 
„A számítógépet meg lehet tanítani arra, amit az ember csupán évek alatt tudna véghezvinni mondta Yuan Dong, a tanulmány vezető kutatója, mechanikai és repüléstechnikai mérnöki kutató asszisztens. – Ez pedig egy nagyon jó kezdőpont.”
 
A mesterséges intelligencia az anyagtudomány terén is nagy segítség
A mesterséges intelligencia az anyagtudomány terén is nagy segítség
 
Dong Jian Linnel dolgozott együtt, aki szintén ezen a területen dolgozó mérnök. Céljuk az volt, hogy megtudják: meg lehet-e előre jósolni anyagszerkezetek millióinak lehetőségét, melyek úgy alkothatók meg, hogy a grafén bizonyos szénatomjait nem szén atomokkal helyettesítik.
 
„Amennyiben az atomokat bizonyos konfigurációban helyezzük el, az anyag másként fog viselkedni – mondta Jian Lin. - A struktúrák meghatározzák a tulajdonságokat. Miként jósolhatnánk meg előre ezeket a tulajdonságokat kísérletek nélkül? Ebben nyújtanak nagy segítséget a gépek.”
 
Lin és Dong együttműködést hozott létre Jianlin Chenggel is, aki a Missouri-i Egyetem villamosmérnöki és számítástudományi professzora, annak érdekében, hogy néhány ezer ismert ismert grafénszerkezet és tulajdonságuk kombinációit bevezessék mély tanulási modellekbe.
 
Innentől kezdve nagyjából két napba telt, hogy a nagy teljesítményű számítógép megtanulja és megjósolja a grafén egyéb lehetséges struktúráinak tulajdonságait, anélkül, hogy mindegyiket külön-külön kellett volna tesztelni.
 
A kutatók a jövőben a mesterséges intelligencia segítő technológiáját használnák fel grafénhez kapcsolódó vagy más kétdimenziós anyag tervezéséhez. Ezen anyagokat alkalmazni lehet LED televíziók, érintőképernyők, okostelefonok, napelemek, rakéták és robbanóeszközök építésére.
 
Mint a kutatók kiemelték, az intelligens számítógépnek csupán meg kell mutatni bármilyen dizájnt, s meg tudja jósolni a tulajdonságait. Kitűnő példa ez a mesterséges intelligencia alkalmazására, amely képes megváltoztatni az anyagtervezés hagyományos folyamatát.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.