2018. 10. 02. - 11:15

Magas technológia és a munkahelyek jövője

Magas technológia és a munkahelyek jövője
Számtalan értekezés született már azokról a munkahelyeket érintő változásokról, amiket a mesterséges intelligencia fejlődése fog kieszközölni a nem is olyan távoli jövőben.

A kérdés az, hogy teremt vagy pusztít inkább az MI, ha az állásokról van szó? Mely területek vannak a leépítések veszélyének kitéve, és melyek azok a készségek, amelyek előtérbe kerülnek majd? A hiányosságok, kétségek, és lehetséges kockázatok hangsúlyozása helyett érdemes viszont a pozitív, előre ható oldalát is megvizsgálni a témának. Az ágazat számos új karrierlehetőséget kínál azok számára, akik hajlandók feltárni azokat.

A nyitottság nem feltétele, hanem alapja az új korszak befogadásának és a hozzá való alkalmazkodásnak: a magas technológia eljövetele tény, és rajtunk áll, viszonyulunk-e egyáltalán hozzá. A hangsúly nem a viszonyulás mikéntjén van elsősorban, hanem annak tényén.

Az algoritmusok, a mély tanulás rohamos fejlődésével ezek a kérdések már nem is igényelnek akkora távolba tekintést: a világ különböző pontjain élő szakértők egyetértenek abban, hogy a gépek hamarosan képesek lesznek a különböző feladatok helyettesítésére  –  a bestsellerek írásától, a Top 40 pop dalok készítésén át egészen a nyílt szívű műtét elvégzéséig is.


Rövid visszapillantás

A múltban is találunk példákat az először ijesztőnek és futurisztikusnak tűnő újítások elterjedésére és a később bőségesen megtérülő hasznosságára. A Forbes cikkében („Artificial Intelligence And The Future Of Jobs”) a fonó Jenny példáját hozza fel, amely fokozott hatékonyságának köszönhetően több ember vásárolhatott jobb minőségű ruhát, a költséghatékonyság szempontjáról nem is beszélve.

A mezőgazdaság egy azon területek közül, ahol igen erőteljes nyomot hagyott a technológia hatása.

A vetőgépek, az aratógépek, a betakarítók és a traktorok bevezetésével a mezőgazdasági munkásként foglalkoztatottak száma 1871 óta 95%-kal csökkent. Ez az arány magáért beszél.Automatizált régi munkák és a jelen

A múltban az emberi munkahelyek hanyatlásáról szóló beszámolókat gyakran nagymértékben eltúlozták, és a technológia sokkal több munkát teremtett, mint amennyit eltörölt.

Így természetesen a hatalmas átszerveződés sem a munkahelyek eltűnését jelenti, sokkal inkább azok újraértelmezését.

Az oxfordi egyetemi oktatók 2013. évi jelentése szerint az amerikai munkavállalók 47% -a olyan munkahelyeken dolgozik, ahol a potenciális automatizálás nagy veszélyt jelent.

Általánosságban elmondható, hogy a legnagyobb kockázatnak a kiszámítható, rutinszerű, kevesebb kreativitást igénylő munkakörök vannak kitéve. Ilyen terület például a telemarketing, az adminisztráció, a recepció, de vannak foglalkozások – például a terapeuta –, amiket alapjainál fogva sosem vehet át a gépi intelligencia.


Olyan készségek terén, mint az empátia és kommunikáció, a kritikus gondolkodás, a kreativitás, a nagyobb izomerőt igénylő fizikai munka, és a képzelet, a mesterséges intelligencia sosem fogja megelőzni az embert.


A gyorséttermi szakemberek nem tartoznak ebbe a kategóriába: ők 81% -os valószínűséggel szembesülnek majd munkahelyükön olyan programozási termékkel, mint a Flippy. Ez egy olyan MI-vezérelte konyhai asszisztens, ami már számos CaliBurger étteremben forgat hamburgereket – áll a The Guardian cikkében.

Ami a jelent és hétköznapi ember mindennapjait illeti, az MI -t az adatbiztonság, a pénzügyi kereskedelem, a csalás felderítése, valamint a Google, a Netflix és az Amazon-tól kapott ajánlásokban használják.

Manapság a legnagyobb kihívás a helyzethez illő reakció tanítása a gépeknek.

James Tweddle, az AI és az emberiség AI szakembere szerint a mesterséges intelligenciáról a munkaerőpiacra nehezedő kockázat egyre növekszik, különösen a gyors fejlődési ütem miatt. A mesterséges intelligencia egyik legnagyobb kihívása az "alulról felfelé" történő tanulás ötlete, azaz a gépi elme képessége arra, hogy szituációs módon reagáljon, nem pedig egyszerűen algoritmusokat követve.

„Ez az érzelmi intelligencia hiánya az AI-n belül, amely az embereket kifinomultabbá teszi a robotokkal szemben. Mindazonáltal biztosítanunk kell, hogy készségünk naprakész legyen, ha versenyezni akarunk.”– teszi hozzá Tweddle.

 
Vannak területek, ahol az MI van lemaradásban: ilyen például az érzelmi intelligencia

 
Ha érzelmi intelligenciában verhetetlen is az ember, a kognitív fejlődés tekintetében már pár lépéssel előrébb járnak a gépek: a szakértők azt jósolják, hogy egy napon az MI képes lesz győzni a World Series of Poker-en.


Oktatás és készségek

Fel kell vennünk tehát az iramot, amihez a nyitottságon felül megfelelő képzésre van szükség. Az MI-n belüli karrierhez szükséges ismeretanyagot szerencsére egyre könnyebb elérni.

 Az elmúlt év folyamán a Limerick Egyetem elindította Írország első MI mesterképzését. Tervük között szerepel, hogy az elkövetkező öt évben több mint 300 embert oktassanak.

Az online tanfolyamok széles választékát kínálja azoknak is, akik a gépi tanuláshoz szükséges időt igénylik.
Az MI munkahelyteremtése rengeteg iparágat fed le, és nem feltétlenül a technológiai vagy mérnöki vállalatok közé korlátozódik.
Többek között az egészségügyben, a repülésszimulátorokkal és a repülőgépekkel együttműködő repüléstechnikában, valamint az oktatási szektorban is nagy lehetőségek rejlenek, ha az MI-ről beszélünk.Vasas Marianna

  

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.