2019. 03. 13. - 11:00

Magától tanul járni a robot láb

Magától tanul járni a robot láb

Az új mesterséges intelligencia algoritmusok lehetővé teszik a robotok számára, hogy megtanuljanak maguktól mozogni – az állatokat utánozva.

Önállóan elsajátíthatja a járást a robotláb. Az új mesterséges intelligencia algoritmusok ugyanis már képesek megtanítani erre az eszközt.  
 
Az állatok világában számos faj fejlődött úgy, hogy már születése után lábra tud állni, nehogy zsákmánnyá váljon. Mindez azonban egy meglepő evolúciós lépés, mely hosszú ideje inspirálja a biológusokat és a robotikában tevékenykedőket.
 
A Dél-Kaliforniai Egyetem Viterbi Mérnöki Iskolájában a kutatók hisznek abban: ők az elsők, akik mesterséges intelligencia által kontrollált robotikus végtagot alkottak, állati jellegű inakkal, melyeket ki lehet ugrasztani, majd a következő lépésre visszarendeződik. Ilyesmire robotot korábban még sosem programoztak.
 
Mesterséges intelligencia: a robotok ma már együttműködésre is képesek
Mesterséges intelligencia: a robotok ma már együttműködésre is képesek
 
Francisco J. Valero-Cuevas, a Biokineziológia és Fizikai Terápia bioegészségügyi mérnök professzora Ali Marjaninejad, Dario Urbina-Melendez és Brian Cohn segítségével bio-inspirált algoritmust tervezett, mely képes végrehajtani egy új járást magától, csupán 5 percnyi strukturálatlan játékot követően – majd hozzáadni azt más feladatokhoz, további programozás nélkül.
 
A tanulmány, mely a Nature Machine Intelligence lapban jelent meg, izgalmas lehetőséget lát az emberi mozgás, illetve fogyatékosság megértésében – ezekkel ugyanis érzékeny protéziseket, pótlásokat és robotokat lehet alkotni, melyek összetett és változó környezetekben is megállják a helyüket. Ilyen az űr terep vagy a mentési-keresési munkálatok.
 
„Manapság egy robotnak is több hónapos vagy éves képzés kell ahhoz, hogy interakcióba léphessen a világgal, mi azonban olyan gyors tanulást és alkalmazkodást szeretnénk elérni, ami a természetben is látható” – hangsúlyozta Valero-Cuevas, aki egyébként vezető írónak számít a számítógépes tudományok, elektromos és számítógépes mérnöki, mechanikai, légiközlekedési mérnöki feladatok, valamint az idegtudomány terén.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.