2019. 11. 21. - 08:30

Mánia vagy depresszió? – A mesterséges intelligencia megmondja

Mánia vagy depresszió? – A mesterséges intelligencia megmondja

Egy új fejlesztés a mesterséges intelligencia támogatásával képes diagnosztizálni mentális egészségügyi problémákat – s meg is különbözteti őket egymástól.

A közeljövőben akár egy alkalmazással is meg lehet ítélni, milyen mentális problémától szenved valaki – kutatók ugyanis kifejlesztettek egy mesterséges intelligencia-alapú applikációt, amely egy sor érintőképernyős és motoros képességi teszttel szolgál.
 
A szakemberek beszédalapú mobilapplikációt hoztak létre, amely mesterséges intelligencia használatával kategorizálja egy páciens mentális egészségügyi állapotát – olyan fejlesztés ez, amely pszichiátereket segítő asszisztens eszközként is működhet majd a diagnózis során.
 
A Schizophrenia Bulletin szaklapban megjelentett tanulmány felhívta a figyelmet arra, hogy bizonyos területeken élő embereknek nincs igazán hozzáférésük a pszochológusi- vagy pszichiáteri ellátáshoz, míg mások anyagilag nem engedhetik meg maguknak a gyakori klinika-látogatást.
 
A mesterséges intelligencia-alapú alkalmazással a mentális állapot is megállapítható
A mesterséges intelligencia-alapú alkalmazással a mentális állapot is megállapítható
 
A kutatók – beleértve a Boulder-i Colorado-i Egyetem szakembereit – kiemelték, hogy a terapeuták kezelési tervüket nagymértékben arra alapozzák, hogy meghallgatják a pácienst. Ez egy igen régi, ám meglehetősen szubjektív és megbízhatatlan módszer.
 
A gépi tanulási technológia, melyet most kidolgoztak, képes észlelni a beszéd mindennapi változásait, amely utal a mentális egészség romlására.
 
A szakemberek példaként kiemelték, hogy a logikai mintázatot nem követő mondatok kritikus tünetek lehetnek skizofrénia esetén. A hang és a tempó változása ugyanis mániára vagy depresszióra utalhat, az emlékezet elvesztése pedig kognitív, illetve a mentális egészség problémáinak jele lehet.
 
„A nyelv kritikus módszer a betegek mentális állapotának felismeréséhez” – hangsúlyozta Peter Foltz, a tanulmány társszerzője.
 
„A mobileszközök és a mesterséges intelligencia használatával képessé válunk napi szinten nyomon követni a betegek állapotát és lehetővé válik a finom változások megfigyelése is” – tette hozzá.
 
A tanulmány rámutatott, hogy az új mobilalkalmazás 5–10 perces kérdések sorozatát teszi fel a páciensnek - ezekre a telefonjukba beszélve válaszolhatnak.
 
A pácienseket megkérdezik érzelmi állapotukról, illetve megkérik, hogy mondjanak el egy rövid történetet, vagy hallgassanak meg egy sztorit és ismételjék meg azt.
 
Az alkalmazás egy sor érintőképernyős és motoros képességi tesztet is ad számukra. Kiértékeli a beszédmintákat, összehasonlítja azokat ugyanazon beteg és a tágabb népesség korábbi mintáival, és értékeli a páciens mentális állapotát.
 
A módszer tesztelésekor a kutatók azt is felkérték az orvosokat, hogy hallgassák meg és értékeljék 225 résztvevő beszédmintáját – ezek fele súlyos pszichiátriai problémákkal küzdött, másik felük pedig egészséges önkéntes volt az Egyesült Államok-beli Louisiana vidékéről, illetve Észak-Norvégiából.
 
Amikor összehasonlították az eredményeket a gépi tanulási rendszer eredményeivel, megállapították,  hogy a számítógép mesterséges intelligencia modelljei legalább annyira pontosak lehetnek, mint a klinikusok.
 
A kutatók nagyobbszabású tanulmányokat szeretnének elvégezni az alkalmazás segítségével, hogy igazolják annak hatékonyságát és elnyerjék a közvélemény bizalmát. „A mesterséges intelligencia körüli rejtély nem támasztja alá a megbízhatóságot, mely kritikus az orvosi technológia alkalmazásakor” – emelték ki a kutatók.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.