2018. 08. 02. - 09:20

Már készítik a háztartási robotot a kutatók

Már készítik a háztartási robotot a kutatók

Valószínűleg sokan örülnének neki, ha a házimunkában szorgos segítőtársuk akadna egy robot személyében, amely elrakodik, összehajtogatja a ruhát, kiüríti a mosogatógépet. A Northeastern hallgatói már dolgoznak az ideális mesterséges intelligencia szerkezeten.

Nem kevesen lennének, akik kapnának az alkalmon, hogy beszerezzék azt a robotot, ami segít nekik a háztartásban.
 
A RoboCup@Home projekt azért indult, hogy megalkossák az ideális házimunkában tevékenykedő robotot – a Northeastern Egyetem szakértő hallgatói, Anas Abou Allaban, Tarik Kelestemur és Naoki Yokoyama beszálltak a kihívást jelentő programba, hogy létrehozzák az „embert támogató robotot”.
 
A projekt legfőbb motivációinak egyike, hogy ezek a gépek segíthessenek olyan, idős embereknek, akik nem szeretnének otthonba vonulni, de önállóan már nehezen látják el magukat.
 
A Toyota segítő robotjait készségekkel kellett ellátni
A Toyota segítő robotjait készségekkel kellett ellátni
 
Az aktuális robotot a Toyota, a verseny szponzorainak egyike készítette – de a hallgatók voltak felelősek azért, hogy olyan szoftvert fejlesszenek, mely élettel tölti meg a robotot.
 
A 10 csapat közül a 4. helyen áll az említett diákokból álló csoport, az Egyesült Államok legjobb kutatócsapatai között. Tavaly még az 5. helyen voltak, tehát máris javult a teljesítményük.
 
A kutatócsapatok kilenc kihívásban mérték össze erejüket – egyike a manipulációra, vagyis a robot azon képességére alapult, hogy tárgyakat ragadjon meg. Ezen a téren a Northeastern alkotott legjobbat, Tarik Kelestemurnak köszönhetően, aki elektrotechnikai és számítástechnikai doktori hallgató. Munkájuknak hála a robot képes felvenni zöldségeket is az asztalról, majd pedig elhelyezni azokat a szekrényben – gyorsabban, mint a többi csapat robotja.
 
A Northeastern alkotása azt is demonstrálta, hogy kiemelkedően képes a beszédfelismerésre és az emberek azonosítására. Ebben a kategóriában 2017-ben még nem ért el jelentős pontszámot a csoport.
 
A robot képessé vált arra, hogy a tömegbe tekintve megismerjen bizonyos embereket, de még a tárgyakat is meg tudja számolni az asztalon.
 
Amiben nem bizonyult olyan jónak a Northeastern alkotása, az az akcentussal beszélő emberek beszédfelismerése egy tömegen belül. Egy másik kihívás során a robotot arra kérték, kövessen valakit odakint, vegyen fel egy táskát és menjen vissza a kiindulási pontra, majd oda, ahonnan a táskát felvette.
 
Mesterséges intelligencia: a robot képes ügyesen megfogni a dolgokat
Mesterséges intelligencia: a robot képes ügyesen megfogni a dolgokat
 
„A robotunk sikerrel követte az illetőt, de beleakadt egy ajtóba, vagyis a kísérlet nem igazán sikerült” – magyarázta Allaban.
 
A verseny részeként a robotoknak közeli kapcsolatba kellett kerülniük az emberekkel – ezen a téren alkalmazza a mesterséges intelligencia-robot a gépi tanulás algoritmusokat, vagyis a neurális hálózatokat.
 
„A kihívás során a robot képes volt teljesen leírni egy embert, a kamerája használata segítségével: meghatározta a korát, érzéseit, nemét és a ruházatát különböző neurális hálózatok együttesének használatával” – mondta el a hallgató. A Northeastern alkotása negyedik lett ezen a téren.
 
Az összességében kiemelkedő teljesítmény alapján ezt a kutatócsapatot választották ki arra, hogy részt vegyen a World Robot Summit tokiói, októberben megrendezendő versenyén.
 
Taskin Padir, villamos- és számítástechnikai mérnök professzor asszisztens a csapat tanácsadójaként is szerepelt a megmérettetésen. Elmondta: csapatuk megkapja majd a Toyota második számú embert segítő robotját, illetve támogatást az utazáshoz, hogy ismét részt vehessenek a tökéletes robot fejlesztésében.
 
A World Robot Summit egyébként a „Robotika a boldogságért” tematikára épül 2018 októberében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.