2019. 02. 04. - 10:00

Marsi önjáró robotokat tesztel Anglia

Marsi önjáró robotokat tesztel Anglia

A Szahara sivatagban végeznek teszteket a britek: egy angol szoftverrel önálló, Marson járó robotot alakítottak ki, mely képes 1,4 kilométert menni emberi beavatkozás nélkül.

Önjáró marsi robotot teszteltek a Szaharában az angolok: az általuk kifejlesztett szoftver immár működőképes és több mint 1,4 kilométer megtételére képes anélkül, hogy ember közbeavatkozna.
 
A Mars az egyetlen bolygó, amelyet teljes egészében robotok laknak. A kézi vezérlésűek eddig legfeljebb néhány tucat méter megtételére mutatkoztak alkalmasnak – teljesítményük korlátolt volt.
 
Az új, Egyesült Királyságban kifejlesztett új szoftver azonban megváltoztatja ezt a helyzetet – lehetővé teszi a Marsra küldött járművek számára, hogy saját döntéseket hozzanak arról, hová mennek és hogyan jutnak el oda – naponta több mint 1 kilométer megtételével.
 
Az ExoMars űrszonda robotjai a Marson
Az ExoMars űrszonda robotjai a Marson
 
Vagyis minden küldetés alkalmával több tudományos információt tudnak összegyűjteni.
 
Anglia egyébként vezetőnek számít a robotika terén: kormánya együttműködik az üzleti szférával és az akadémiákkal a további beruházások és technológiai fejlesztések érdekében.
 
Catherine Mealing-Jones, az Egyesült Királyság Űrügynökségének fejlesztési igazgatója elmondta: a Mars egy igen nehéz tereppel bíró bolygó landolási szempontból, vagyis minden egyes landolásnál érdemes maximalizálni az információgyűjtést.
 
Az új autonóm robot technológia segíthet feltárni a Mars további titkait. Mint Mealing-Jones hozzátette, nagyon örülnek annak, hogy Anglia ennek a csúcstechnológiának részese lehet.
 
Az egy hónapos kurzus idején a kutatócsoport együttműködött több európai űrügynökséggel: német, francia, spanyol, olasz szakemberekkel, illetve magával az Európai Űrügynökségekkel (ESA).
 
Számos új technológiát teszteltek, beleértve adatfúziós rendszereket, ún. plug-and-play érzékelőkészletet és egy nyílt forráskódú operációs rendszert a robotok kontrollálásához.
 
A Stevenage Airbus az új ESA Exomars rover elsődleges szállítója, melyet 2020-ben terveznek a Marsra küldeni. A 2017-ben történt nyilvános versenyt követően az Egyesült Királyság Űrügynöksége 2019 tavaszán fogja bejelenteni új, britek által épített rover nevét.
 
Az angol űrügynökség egyébként az ExoMars űrszonda második legnagyobb európai beruházója: 287 millió eurót fektetett be a küldetésbe és 14 millió fontot az eszközökbe.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.