2018. 04. 12. - 09:45

Más bolygókra vezethet a mesterséges intelligencia?

Más bolygókra vezethet a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia fejlődése segíthet nekünk feltérképezni más bolygókon az élet lehetőségét – állítja a Plymouth Egyetem csoportja, mely új projekten dolgozik.

Olyan projekten tevékenykedik a Plymouth Egyetem kutatócsoportja, amely képes lehet segítséget nyújtani annak megítélésében, van-e élet egyes bolygókon.
 
A tanulmány a mesterséges intelligencia neurális hálózatait használja, hogy a bolyókat ötféle csoportba sorolja, felbecsülve, elképzelhető-e rajtuk majdan az élet, s lehet-e azokat a jövőben csillagközi kutatómunkákhoz felhasználni.
 
A projektet Liverpoolban mutatták be 2018 április 4-én, a Csillagászati ​​és Űrtudományi Európai Hét keretében.
 
A mesterséges intelligencia neurális hálózatai segítenek alaposabban megvizsgálni a bolygókat
A mesterséges intelligencia neurális hálózatai segítenek alaposabban megvizsgálni a bolygókat
 
A mesterséges neurális hálózatok olyan rendszerek, melyek célja az emberi tanulás elsajátítása.
 
A gépi tanulás elsőszámú eszközei, s különösen hatékonyak minták azonosításában, amelyek túl összetettek egy biológiai (emberi) agy számára ahhoz, hogy feldolgozza azokat.
 
A kutatócsoport megtanította hálózatát arra, hogy a bolygókat öt különböző csoportba rakja, annak alapján, mennyire hasonlítanak a jelenlegi Földre, a korábbi korok Földjére, a Marsra, a Vénuszra, a vagy a Szaturnusz holdjára, a Titánra.
 
Ezen bolygók mindegyike sziklás, s tudjuk, hogy van atmoszférájuk, így a potenciálisan lakhatóak közé tartoznak a Naprendszerben.
 
Christopher Bishop, aki a tanulmányról beszámolt a konferencián, elmondta:  a mesterséges intelligencia neurális hálózatok iránt azért érdeklődnek élénken, mert azt fontolgatják, hogy egy hipotetikus, intelligens, csillagközi űrhajó végezne szkennelést a világűrben.
 
„Nagy kiterjedésű, telepíthető, síkbeli Fresnel antennák használatát is vizsgáljuk, mely képesek lennének az adatokat visszaküldeni a Földre. Ez fontos lenne, ha valóban bevetjük a robot technológiát a jövőben az űrben.”
 
A Titán felületét már korábban is vizsgálták az űrkutatók
A Titán felületét már korábban is vizsgálták az űrkutatók
 
Az atmoszféra megfigyelés ezen öt bolygó esetében az első lépés, mert lehetőség nyílik azok pontos meghatározására.
 
Élet az ismereteink szerint jelenleg csak a Földön létezik, a kutatók azt szeretnék tudni, van-e lehetőség arra, hogy máshol is lehessen élni. A feltérképezés nyilvánvalóan már azokra az adatokra alapul, amelyeket eddig kiderítettek az öt bolygó légköri és ún. orbitális tulajdonságairól.
 
Bishop a hálózatot több mint száz különböző spektrális profil azonosítására tanította meg, mindegyiknek több száz paraméterét is beleértve, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy lehessen élni egy adott planétán.
 
A teszten olyan spektrális profilt mutattak neki, amely nem létezik és a mesterséges intelligencia neurális hálózat jól szerepelt a „vizsgán”.
 
A technika egyébként arra is alkalmas, hogy jövőbeli megfigyeléseken belüli célpontok kiválasztásához, tekintettel a közelgő űrmissziókra, mint például az Ariel Space Mission és a NASA James Webb Űrteleszkóp bevetése.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.