2020. 11. 27. - 08:48

Még okosabbá tette a Google keresőjét a mesterséges intelligencia

Még okosabbá tette a Google keresőjét a mesterséges intelligencia
Eddig sem volt híján a fejlett megoldásokban a Google keresőmotorja, nemrég viszont egy sor olyan funkciót jelentettek be, amely a mesterséges intelligencia előnyeit használja ki - ráadásul ezek már legkésőbb ez év végén elérhetővé válnak.

A Google új MI-alapú megoldásai között szerepel egy keresési kifejezés javító eszköz, ami az elírásokra és helyesírási hibákra fókuszál. A rendszer egy 680 millió paraméterrel bíró mély neurális hálózatot használ arra, hogy jobban megértse a hibásan begépelt szavak komplexusát. A vállalat szerint az algoritmus 3 milliszekundum alatt fut le, ami gyorsabb, mint a kolibri egyetlen szárnycsapása.

A módszer már bizonyos nyelveken elérhető a "did you mean", azaz "erre gondolt?" funkcióra építve, de hamarosan egyre több ország felhasználói tapasztalhatják meg az előnyeit. Cathy Edwards, a Google mérnöki részlegének alelnöke szerint ez egy hatalmas előrelépés a pontosabb és relevánsabb keresések felé, és önmagában ez a megoldás jelentősebb, mint az elmúlt öt év fejlesztései együttvéve ezen a téren.

A Google szintén a mesterséges intelligenciát használta arra, hogy értelmezze a nagyon specifikus lekérdezéseket. Ezek viszont nem mindig juttatták a felhasználót a kívánt eredményhez, különösen akkor, ha a lekérdezésre adott válasz nem áll egy oldal fókuszában, vagyis nem ez a fő témája.

Most viszont a keresőóriás kifejlesztett egy módszert, amivel nemcsak komplett weboldalak rangsorolása válik lehetségessé, hanem az oldalon található egyes részleteké is. Ez lehetővé teszi a rendszer számára, hogy az oldal tartalmának megfelelő részére közelítsen, és csak a releváns tartalmat válassza ki. A Google úgy véli, hogy az összes keresési lekérdezés 7%-a javítható így, ráadásul minden nyelven, ahol a Google elérhető.

Mesterséges intelligencia alapú megoldások sorával bővül a Google Kereső
Mesterséges intelligencia alapú megoldások sorával bővül a Google Kereső


A frissítések között szerepel az altémák mélyebb megértése egy tágabb keresési kifejezéshez kapcsolódóan. Például az "otthoni edzőeszközök" kifejezésre kereséskor a rendszer konkrétabb, a téma szempontjából releváns altémákat is felsorol, mint például a szükséges keretösszeg, amiből be lehet rendezni egy otthoni edzőtermet, vagy mondjuk hasznos kiegészítőket a felszerelésekhez.

A YouTube is kap fejlesztést, méghozzá az automatikus címkézést. Ennek lényege, hogy a Google automatikusan felcímkézi a videók fontosabb részeit, így azok olyan részekre osztják a teljes videót, mint egy könyvet a fejezetek. A Google arra számít, hogy a keresések 10%-ában használni fogják ezt a funkciót 2020 végéig.

A Térkép sem maradt ki a sorból, ami a koronavírussal összefüggő funkcióval bővül. Nemsokára ugyanis valós idejű adatokat lehet látni arról, hogy egy bizonyos hely éppen mennyire zsúfolt, így elkerülhetővé válhatnak azok a szituációk, hogy tömegek jelenjenek meg például a boltokban vagy a benzinkutakon.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.