2018. 07. 25. - 09:01

Megdöbbentő pontossággal azonosít rákos szöveteket az MI

Megdöbbentő pontossággal azonosít rákos szöveteket az MI

Valóságos áttörést értek el japán kutatók a mesterséges intelligencia diagnózisalkotása terén. Az MI igen korai szakaszában képes azonosítani a rákos szöveteket gyomordaganat esetén.

Óriási sikert ért el két japán intézet a mesterséges intelligencia használata terén az orvostudományban: igen nagy pontossággal képesek azonosítani a gyomorrákot a betegség korai szakaszában.
 
Az áttörés segíthet meghosszabbítani a páciensek életét – különösen Japánban, ahol a gyomorrák az egyik vezető halálok. A Nemzeti Rák Központ adatai szerint 2016-ban 45.531 ember halt meg ez a betegség miatt.
 
A Riken és a Nemzeti Rák Központ szerint a mesterséges intelligencia számára csupán 0,004 másodpercig tartott megítélni, hogy az endoszkópiás felvételen korai stádiumú gyomorrák vagy normális gyomorszövet látható.
 
A mesterséges intelligencia meghökkentő pontossággal azonosítja a gyomorrákot korai stádiumban
A mesterséges intelligencia meghökkentő pontossággal azonosítja a gyomorrákot korai stádiumban
 
A mesterséges intelligencia pontosan azonosította a daganatot a rákos felvételek 80 százalékában, a normális szöveteknél pedig 95 százalékos volt a pontossága.
 
A diagnosztizálás éppen olyan pontos volt, mint ha azokat veterán orvosok végezték volna. Így, hogy a mesterséges intelligencia is használatba vehető a témában, praktikus eszközt jelent a doktorok munkájához a diagnózisok felállításában.
 
A gyomorrák problémája, hogy igen kevés tünetet okoz, ezért a leggyakrabban akkor azonosítják, amikor már elért egy előrehaladott állapotot. Korai szakaszában még a specialistáknak is nehéz megkülönböztetni a rákot a gyulladástól.
 
A mesterséges intelligencia-projekthez a kutatók 100-100 endoszkópiás képet használtak a gépi tanuláshoz – a felvételeken rákos illetve normál szövetek voltak láthatók.
 
A nagyszabású tanulmányt 2016 januárjában kezdték el, s eszerint azok az emberek, akiket gyomorrákkal diagnosztizáltak, 58,2 százalékos eséllyel rendelkeztek a túlélésre a következő 10 évben. Az 5 éves túlélés valószínűsége 63,1 százalékos volt.
 
Azonban a folyamat előrehaladtával, a rák korai szakaszában, az összes rákos megbetegedésre vonatkozva 90,1 százalékos lett a túlélési arány, a 10 éven túli esély pedig 86,3 százalék.
 
A negyedik stádiumban – amikor a rákos sejtek már átterjednek egyéb szövetekre és a szervekre – az 5 éves túlélés esélye 17,4 százalékos volt, a 10 évesé pedig 12,2 százalékos.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.