2018. 08. 14. - 09:05

Megérkezett az első igazi otthoni robot

Megérkezett az első igazi otthoni robot

Bemutatkozott az Anki cég új otthoni robotja: a Vector névre hallgató szerkezet nagymértékben hasonlít a korábbi, Cozmo nevű gyermekrobotra, de nem csak a kicsiknek tervezték.

Piacra dobja új otthoni robotját a robotikai és mesterséges intelligencia alkalmazásával készült játékokat is gyártó Anki vállalat. A Vector névre hallgató szerkezet igencsak emlékeztet a korábbi, Cozmo néven áruba bocsátott gyermekrobotra.
 
Szembetűnő különbség, hogy fekete és szürke árnyalatokban játszik, zöld fénnyel – és felnőtteknek is készült.
 
A mesterséges intelligencia vezérelt robot megjegyzi a tárgyak helyét
A mesterséges intelligencia vezérelt robot megjegyzi a tárgyak helyét
 
A Cozmo 2016 októberében került forgalomba,azzal a címszóval, hogy a saját maga ura – kivéve, amikor nem. Ugyanis a robotot okostelefonnal párosították, a teendői oroszlánrészét ezen keresztül lehetett irányítani.
 
A Vector azonban más – minden akciót és folyamatot magától végez, nincs szüksége mobiltelefonos kapcsolatra.
 
Az Anki cég szerint a Vector – melyet már előre lehet rendelni – nem fog le-fel közlekedni a lakásban vagy a lépcsőkön. Helyette az asztalon vagy a konyhai munkafelületen helyezhető el, s körültekintően megjegyzi a tárgyak helyét az adott környezetben.
 
A Vector a Cozmo robothoz hasonlóan aranyos, animált arcmimikával és gesztusokkal kommunikál színes kijelzőjén keresztül. Reagál az emberi érintésre a hátába épített érintésérzékelőn keresztül. Vectortól lehet kérdezni, mivel a Google ellátta intelligens funkciókkal, képes beszélni és elmondani például, milyen idő várható vagy beállítani az órát, időzítőt.
 
HD-kamerával szerelték fel, mely 120 fokban fordul, ezért fényképeket is készíthet és szakszerűen keretezi is azt, felismerve a felvételen szereplő embereket.
 
Vectornak lehet kérdéseket feltenni és fotókat is készíthet
Vectornak lehet kérdéseket feltenni és fotókat is készíthet
 
Néhány egyéb, nélkülözhetetlen készséget is magába foglal.
 
Mark Palatucci, az Anki mesterséges intelligencia és gépi tanulás részlegének társ-alapítója és vezetője elmondta: még 6 hónappal ezelőtt sem gondolták, hogy olyan szintre fejleszthető a Vector, amellyel piacra is dobhatják. A belső berendezés, amely a robot agyát tartalmazza, Qualcomm platformra épül és ez szolgáltatja a kapcsolatot, a számítógépet, a kamerát és az eszközben levő mesterséges intelligenciát. Vagyis nem kapcsolódik telefonhoz és nincs szüksége állandó felhő-kapcsolatra sem.
 
Négy mikrofon segíti, hogy a Vector hallja az utasításokat és meghatározza a hang forrását.
 
Négy infravörös sugár pedig hozzájárul ahhoz, hogy a robot megfelelően tájékozódjon és ne essen le a felületekről.
 
Az új robotot 2018 októberében hozzák forgalomba.
 
Vector lesz az első robot, amely valóban az emberek otthonában él, teljesen önálló, 0-24-ben képes működni, újratölti magát. Amennyiben egy évvel a kibocsátása után újabb szériát kell készítenünk belőle, az lesz az igazi siker” – mondta el Mark Palatucci.
 
Néhány hátránya még van a robotnak, például csak látással azonosít felhasználókat és nem hangjuk alapján. Az Amazon Alexa hangszórójához képest kevésbé lehet tőle kérdezni. Mégis, a Vector létrehozása az Anki vállalat első lépése a nagyobb és kifinomultabb robotok terén.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.