2018. 09. 12. - 09:30

Meghökkentő: az MI tudja, kik híztak el

Meghökkentő: az MI tudja, kik híztak el

Csupán az épületek alapján meg tudja becsülni a mesterséges intelligencia, hol élnek elhízott emberek. Ehhez a z algoritmus az infrastruktúra feltérképezését is használja.

Meghökkentő előrelépés: a Washingtoni Egyetem kutatói a műhold és az utcaképek alapján, Google Mapset is alkalmazva készítettek tanulmányt négy városi területről az Egyesült Államokban – Los Angelesről, Memphisről, San Antonioról és Seattle-ről.
 
A mesterséges intelligencia algoritmust arra tanították meg, hogy azonosítsa az elhízásra hajlamos emberek lakta településeket – csupán az által, hogy az épületeket és az infrastruktúrát felméri. 
 
A neurális hálózatok alkalmazásával a kutatók képesek voltak felfedezni a kapcsolatot az infrastruktúra és az elhízás jelenléte között. Amerikában a túlsúly központi probléma, 3-ból 1 ember el van hízva.
 
A mesterséges intelligencia segíthet egészségesebb környezetet teremteni az elhízott embereknek
A mesterséges intelligencia segíthet egészségesebb környezetet teremteni az elhízott embereknek
 
Számos tanulmányt folytattak le, hogy jobban megértsék a jelenséget, s több korábbi kutatás is összefüggésbe hozta egymással az elhízást különböző tényezőkkel, így a genetikával, étrenddel, fizikai aktivitással és a környezettel.
 
A legutóbbi tanulmány azonban egyedi az eszközeit tekintve, mivel fel tudja mérni a kapcsolatot az épített környezet és az elhízás szintje között.
 
„A tanulmány azt szemlélteti, hogy a konvolúciós neurális hálózatok felhasználhatók arra, hogy a szatellit képek alapján megítéljék egy környezet jellemzőit s ezzel próbáljanak tenni az egészségesebb életvitel eléréséért” – fejtették ki a tanulmány szerzői a Jama Network Open szaklapban.
 
Az eredmények alátámasztják az összefüggést az épített környezet és az elhízás jelenléte között.
 
A további kutatások összpontosíthatnak a faji összetételre, a társadalmi-gazdasági státusz alapján kialakuló egyenlőtlenségek értékelésére is.
 
Benjamin Goldstein, a Duke Egyetem biostatisztikusa ugyanakkor elmondta, óvatosságra van szükség az eredmények értelmezésénél. Egy biomarker ugyanúgy hasznos jelzője lehet ugyanis a betegség kockázatának, vagyis a szomszédságban tapasztalható tényezők értékes előrejelzői lehetnek az egészségügyi kimenetelnek.
 
„Előretekintve ugyanakkor valószínű, hogy a gépi tanulás szerves része lehet az olyan tényezők felfedezésének, amelyek hozzájárulnak a betegséghez, ahogyan korábban nem is gondoltuk volna” – mondta el Goldstein.
 
A tanulmány szerzői szerint a mesterséges intelligencia segítségével szerzett eredmények segíthetnek abban, hogy olyan környezetet teremtsenek az emberek köré, melyek elősegítik az egészségesebb életmódot, a mozgást.
 
Az sem lényegtelen, hogy a lakók hozzáférhessenek az egészséges élelmiszerekhez.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.