2019. 03. 03. - 09:00

Meghökkentő pontossággal követik a tárgyakat a robotok

Meghökkentő pontossággal követik a tárgyakat a robotok

Egyre jobban fejlődnek a mesterségesen intelligens robotok képességei: a Massachusetts-i Technológiai Intézet szakemberei mostanra példátlan sebességgel és pontossággal ruházták fel őket.

Korábban nem kevés gondot okozott, hogy a robotok fogása nem elég pontos – bizonyos tárgyakat semmiképp sem voltak képesek megfelelően megragadni.
 
A jelek szerint ez egyre kevésbé jelent majd problémát a közeljövőben: a MIT (Massachusetts-i Technológiai Intézet) kutatói vadonatúj rendszert fejlesztettek ki, mely ún. RFID címkéket használ – ezek segítenek a robotoknak az otthonokban megfelelően mozgatni tárgyakat, mégpedig eddig példátlan sebességgel és pontossággal.
 
A rendszer már sokkal jobb együttműködést és precizitást tesz lehetővé a robotoknál, amelyek a pakolást, csomagolást végzik – de a keresési és mentési feladatokat ellátó drónoknak is rengeteget segíthet.
 
Egy korábbi robot, mely RFID navigációt használt
Egy korábbi robot, mely RFID navigációt használt
 
A dokumentumban, melyet az USENIX Symposiumon mutattak be, a kutatók arra világítanak rá, hogy az új rendszer használatával a robotok átlagosan 7,5 milliszekundumon belül megtalálhatják a címkézett objektumokat, s kevesebb, mint egy centiméteres hibával dolgoznak.
 
A TurboTrack rendszerben a rádiófrekvenciás azonosító vagy RFID címke bármely objektumra alkalmazható. Az olvasó vezeték nélküli jelet küld, mely az RFID címkét és a közeli tárgyakat visszaveri, s visszaáramlik az olvasóhoz.
 
Az algoritmus az összes visszavert jelen áthalad, ezt követően számítások megállapítják az RFID címke mozgását – még ha ez általában csökkenti is a pontosságot – annak érdekében, hogy a helyét precízen meghatározzák.
 
A kutatók szerint a rendszer képes a számítógépes látás helyettesítésére egyes robotikus feladatokban. Az emberrel szemben a számítógépes látás arra van korlátozva, amit a gép lát - nem feltétlen tudja észrevenni a tárgyakat zavaros környezetben.
 
A rádiófrekvenciás jeleknek azonban nincsenek ilyen akadályaik: vizuális látás nélkül, zavaros körülményeken át és falakon keresztül is azonosíthatják a célokat.
 
A szakemberek a rendszer demonstrálásaképpen egy kupakhoz csatoltak egy RFID-címkét, míg egy másikat az üveghez kapcsolták. A robotkar azonosította a kupakot és rátette az üvegre, melyet egy másik robotkar tartott.
 
Egy másik bemutató során a kutatók figyelték a RFID-vel felszerelt nanodrónokat dokkolás, manőverezés és repülés közben. Mindegyik feladatban pontos és gyors volt a rendszer, épp annyira, mint a számítógépes látó rendszerek, olyan forgatókönyvekben, melyekben a számítógépes látás általában sikertelen.
 
„Amennyiben rádiófrekvenciás jeleket alkalmazunk jellemzően a számítógépes látással végzendő feladatok során, nemcsak azt oldhatjuk meg, hogy a robotok emberi feladatokban jeleskedjenek, hanem azt is, hogy még túl is teljesítsenek ezekben” – mondta el Fadel Adib, a MIT Média Laboratóriumának egyetemi tanára és vezető kutatója, aki egyben a Signal Kinetics Kutatási Csoport alapító igazgatója is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.