2020. 03. 11. - 10:10

Megjósolja a szívelégtelenség súlyosbodását a mesterséges intelligencia

Megjósolja a szívelégtelenség súlyosbodását a mesterséges intelligencia

Hordható tapaszt fejlesztett ki egy kutatócsoport, amely mesterséges intelligencia felhasználásával működik, s 80 százalékos pontossággal előrejelzi, kinél súlyosbodhat a szívelégtelenség, még a tünetek előtt.

Különleges újdonsággal szolgált egy amerikai kutatócsoport: a LINK-HF vizsgálat eredményei alapján egy új EKG monitoring tapasz 80 százalékos pontossággal előre tudja jelezni, kik azok a páciensek, akiket ismét kórházba kellene szállítani – mégpedig 10 nappal azelőtt, hogy az akut tünetek jelentkeznének.
 
A Circulation: Heart Failure szaklapban arra is kitérnek, hogy a Vital Connect elnevezésű tapasz mesterséges intelligencia segítségével működik.
 
A fejlesztésben négy amerikai kórház vett részt. Oka az, hogy meglátásuk szerint a szívelégtelenségben szenvedő betegek 30 százalékát 90 napon belül újra kórházba kell vinni, miután kiengedték őket – többnyire azért, mert légszomj, gyengeség jelentkezik náluk, vagy folyadék felgyülemlés tapasztalható a szervezetükben.
 
Amerikában 6,2 millióan szenvednek szívelégtelenségben - sokakat újra kórházba kell vinni kezelésüket követően
Amerikában 6,2 millióan szenvednek szívelégtelenségben - sokakat újra kórházba kell vinni kezelésüket követően
 
A négy vezető intézmény közös vizsgálatának célja az volt, hogy egy EKG-monitorozó, hordható tapasszal begyűjtött és mesterséges intelligenciával elemzett előrejelzések precizitását ellenőrizzék, analizálják.
 
A Vital Connect tapaszt az átlagosan 68 esztendős pácienseken tesztelték: az eszköz az EKG-jeleiket, mozgásukat figyelte, majd a jeleket okostelefonra küldte Bluetooth kapcsolaton keresztül, s onnan továbbította egy elemző platformra, melyet a PhysIQ fejlesztett ki.
 
A rendszer lényege, hogy minden betegnél meghatároz egy normál mintázatot, melyet az alvás, séta, mozgás, testtartás, a pulzus és a légzésszám ad össze, s regisztrálja, ha ezektől eltérést tapasztal.
 
A mesterséges intelligenciát használó rendszer több mint 80 százalékos pontossággal előre tudta jelezni, kinek lesz szüksége újból kórházi ellátásra. Tette mindezt állagosan 10 nappal azelőtt, hogy a beteg valóban tüneteket vett volna észre.
 
A sikeres fejlesztést követően a kutatócsoport azt tervezi, nagyobb szabású klinikai vizsgálatot végez – ennek során azt analizálják majd, hogy azok a kezelések, melyeket a tapasz riasztásai alapján végeztek, mennyire mérsékelik majd az ismételt kórházba kerülés arányát.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.