2018. 04. 09. - 09:45

Megjött a gondolatainkban olvasó

Megjött a gondolatainkban olvasó

Bár a futurisztikus filmekben már láthattunk ilyesmit, úgy tűnik, mára valóra vált: elkészült a gondolatolvasó készülék. A mesterséges intelligencia új vívmánya ún. neuromuszkuláris jelekkel dolgozik.

A futurisztikus technológia korábban legfeljebb a sci-fi filmekben létezett. Csupán ezeken keresztül hallhattunk, láthattunk meghökkentő dolgokat, mára azonban akár ki is próbálhatjuk a legújabb vívmányokat.
 
A mesterséges intelligencia segítségével számos olyan készülék jöhetett létre, amelyről korábban nem is álmodtunk.
 
Mesterséges intelligencia: a gondolatolvasó készülék még szűk szókincsű, de fejleszthető
Mesterséges intelligencia: a gondolatolvasó készülék még szűk szókincsű, de fejleszthető
 
Ma egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz az eszközhöz is, amely valóban olvas a gondolatainkban. A MIT laboratórium fejlesztette ki a fejhallgatót, amelynek neve AlterEgo. A készüléket a fülhöz lehet illeszteni, másik vége a szájnál helyezkedik el. Ún. neuromaszkuláris jelekkel dolgozik, elvégzi ezek olvasását, miközben az agyból a szájunk felé tartanak. Szóban semmi sem történik, csak az agy ás a gondolatok terén.
 
A készülék arra is képes, hogy visszaküldjön jeleket az arcunktól a fülünk irányába – vibráció segítségével. Mindezt úgy, hogy közben nem zavarja meg a beszélgetésünket vagy hallásunkat.
 
Az eszközt 20 szóval tesztelték, s 92 százalékos pontossággal dolgozik. A gondolatolvasó szókészlete azonban egyelőre elég korlátozott. Idővel természetesen bővülni fog, s nagyobb pontossággal rendelkezik majd.
 
Mindez azt jelenti, hogy a közeljövőben képesek leszünk mindent kontrollálni az agyunk segítségével, a tévétől kezdve a kávékészítő gépig, a lehetőségek végtelenek.
 
Az eszközről egy videó is készült, melyen látható, ahogyan egy személy a fejhallgatót alkalmazza ún. Roku beállítási fiókja irányítására.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.