2022. 08. 06. - 08:00

Meglepő dolgot fedezett fel a migrén kapcsán a mesterséges intelligencia

Meglepő dolgot fedezett fel a migrén kapcsán a mesterséges intelligencia

A pitvarfibrilláció független kockázati tényezőjeként azonosította az aurával járó migrént a mesterséges intelligencia.

Meglepő dologra „jött rá” a mesterséges intelligencia az aurával járó migrén kapcsán.
 
Az aurával járó migrénben (MwA) szenvedő betegeknél lényegesen magasabb a mesterséges intelligencia által támogatott elektrokardiogram (AI-EKG) pitvarfibrilláció (AF) előrejelzési modellje – derült ki a Headache szakfolyóiratban közzétett tanulmányból.
 
A kutatók Chia-Chun Chiang orvos, a Rochesteri Mayo Klinika munkatársa vezetésével összehasonlították a mesterséges intelligenciával támogatott elektrodiagram pitvarfibrilláció-előrejelzési modell kimenetét az aurával járó migrénnel küzdő és az aura nélküli migrénben szenvedő (MwoA) felnőtt páciensek esetében. Olvasd el: 
 
Meglepő dolgot fedezett fel a migrén kapcsán a mesterséges intelligencia
Meglepő dolgot fedezett fel a migrén kapcsán a mesterséges intelligencia
 
Olyan betegeket azonosítottak, akiknél az elmúlt 20 évben már rendelkeztek MwA- vagy MwoA-diagnózissal, és legalább egy EKG-n normális szinuszritmusuk volt. Összesen 40.002 beteg (17 840 MwA és 22 162 MwoA) szerepelt a végső elemzésben.
 
A kutatók kiderítették, hogy az MwoA csapathoz képest az MwA csoport jelentősen magasabb AF előrejelzési modellt mutatott (átlag 7,3 versus 5,6 százalék). Olvasd el: 
 
Az MwA és MwoA csoportok közötti különbség szignifikáns maradt a vaszkuláris komorbiditások kiigazítása után is - a teljes csoportban -, valamint a 18 és 35 év közöttiek, a 35 és 55 év közöttiek, a nők minden korosztálya, a férfiak minden korosztálya, a 35-55 éves nők körében, valamint 18 és 35 év közötti férfiaknál is.
 
„Eredményeink azt sugallják, hogy az aurával járó migrén a pitvarfibrilláció független kockázati tényezője, különösen az 55 évesnél fiatalabb betegeknél, illetve, hogy a pitvarfibrilláció által közvetített kardioembólia fontos szerepet játszhat a migrén és a stroke összefüggésében” – tudatták a tanulmány szerzői.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.