2018. 10. 10. - 09:35

Megmondja a mesterséges intelligencia, alkalmasak vagyunk-e a munkára?

Megmondja a mesterséges intelligencia, alkalmasak vagyunk-e a munkára?

A közelmúltban hallhattunk arról, hogy egy ismert étteremláncolat már robot segítségével készít tévéhirdetéseket. A jelek szerint már robot-interjúztató is van, mely a mesterséges intelligencia használatával igyekszik megítélni, alkalmasak vagyunk-e a munkára.

Algoritmus próbálja meghatározni, megfelelő-e egy adott állásra a jelentkező.
 
Kanadában és Amerikában egyre növekvő számú munkáltató fordul technológiai start-upokhoz, melyek mesterséges intelligenciát használnak, annak érdekében, hogy előreszűrjék a munkákra pályázókat és már meglevő munkatársaikat a tökéletes toborzás végett. Céljuk az, hogy a legmegfelelőbbet válasszák ki pozícióikra.
 
A módszer nemcsak hatékonyabb alkalmazást, hanem jókedélyűbb dolgozókat is ígér. Ráadásul a rendszer nem diszkriminál, nem tesz különbséget nemek között és nem sorolja hátra a kisebbségeket.
 
A mesterséges intelligencia képes előítélet nélkül válogatni a pályázók közül
A mesterséges intelligencia képes előítélet nélkül válogatni a pályázók közül
 
A torontói székhelyű Fintros például, amely szoftvereket kínál például a Bank of America és a BlackRock számára, elmondta: algoritmusuk sokkal gyakrabban válogat női életrajzok közül, mint az emberek, még úgy is, hogy ez egy férfiak által dominált iparág. A Fintros felvételi folyamata egyébként teljesen anonim.
 
A mesterséges intelligencia által működtetett rendszert arra tervezték, hogy a magas szintet képviselő pénzügyi szakembereknek segítsen jobb lehetőségeket találni, anélkül, hogy veszélybe sodorná jelenlegi pozíciójukat.
 
Vagyis, ez nem egy aktív munkakeresés: a Fintros csupán úgy szűri az önéletrajzokat, hogy azonosító információkat nem ad tovább: háttérben marad a név, az elérhetőség, lakóhely és az előző munkahelyek, vagy az oktatási intézmények. Egy-egy személyt a következőképpen azonosít: „Fintros Candidate #100360”.
 
Könnyű belátni, hogy az algoritmus miként segíthet megakadályozni a felvételi folyamatban gyakran előforduló - néha öntudatlan - elfogultságot, ami több női és kisebbségi pályázót érint. Ahhoz is hozzájárul, hogy nagyobb számban vegyenek fel hölgyeket és kisebbséghez tartozó munkaerőt.
 
Egy 2012-es tanulmány ugyanis, melyet a Torontói Egyetemen végeztek, rámutatott, hogy a munkaadók kevesebbszer hívnak vissza kínai vagy indiai nevű jelentkezőket, mint azokat, akiknek angolos nevük van.
 
A kanadai Plum.io startup ugyanakkor úgy véli, ez a módszer valóban csak a készségek alapján hasonlítja össze egymással az embereket, semmint előző munkahelyeik vagy megbízóik szerint.
 
A mesterséges intelligencia abban jó, hogy adatokat használ az előrejelzésekhez, ám a Plum társalapítója, Caitlin MacGregor azt is megjegyezte: ebben lehet olyan kockázat, hogy ha csak azzal tanítják, ami az emberek CV-jében található, egy idő után ugyanazokat a hibákat fogja elkövetni, amit az emberek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.