2020. 01. 04. - 10:10

Mellrák diagnózis: a mesterséges intelligencia túlszárnyalta az orvosokat

Mellrák diagnózis: a mesterséges intelligencia túlszárnyalta az orvosokat

Jóval pontosabb a mesterséges intelligencia a doktoroknál az emlődaganat diagnosztizálása terén, amelyet általában a mammográfia alapján állapítanak meg – írta meg egy új tanulmány.

Túlteljesítette a mesterséges intelligencia az orvosokat a mellrák diagnosztizálásában. A Nature szaklapban megjelentetett tanulmány arra hívta fel a figyelmet, hogy az MI jóval pontosabban állapítja meg az emlődaganat létét, mint a doktorok, akik a mammográfia alapján tájékozódnak.
 
A nemzetközi csapat, beleértve a Google Health és az Imperial College London kutatóit, közel 29 ezer nő röntgenképeivel tervezte meg és tanította a számítógépes modellt.
 
Az algoritmus pedig 6 radiológust múlt felül a mammográfia leolvasása során. Olyan jó volt, mintha két orvos dolgozott volna együtt.
 
Az emberrel ellentétben a mesterséges intelligencia fáradhatatlan, amely a szakemberek szerint jelentősen javíthatja a mellrák azonosítását.
 
A jelenlegi rendszerben két radiológus elemez minden röntgenfelvételt. Azokban a ritka esetekben, amikor nem értenek egyet, egy harmadik doktor is analizálja a képeket.
 
Túlteljesítette a doktorokat a mesterséges intelligencia a röntgenfelvétel-elemzésben
Túlteljesítette a doktorokat a mesterséges intelligencia a röntgenfelvétel-elemzésben
 
A kutatási tanulmányban a mesterséges intelligenciának anonimizált képeket adtak, vagyis a páciens hölgyeket nem lehetett azonosítani.
 
Az ember-szakértőkkel szemben, akiknek hozzáférésünk van a beteg anyagához, a mesterséges intelligencia csupán a mammográfia alapján tájékozódott. Az eredmények azt mutatták, hogy az MI ugyanolyan jó volt, mint a jelenleg két orvossal ellenőrzött diagnózis. Valójában jobb is a mellrák azonosításában, mint egyetlen orvos.
 
Egy radiológussal összehasonlítva 1,2 százalékos csökkentést figyeltek meg a hamis diagnózisokat illetően, amikor a mammográfia helytelenül rendellenesként diagnosztizálta a röntgenképen látottakat.
 
Szintén mérséklődés mutatkozott a hamis negatívok terén – 2,7 százalékos – a rák észrevételének elmulasztása terén.
 
Dominic King a Google Health részéről elmondta: csapatuk igazán büszke a kutatás felfedezéseire, amelyek azt sugallják, hogy jó úton haladnak olyan eszköz kifejlesztéséhez, amely segíthet a klinikai szakembereknek jóval nagyobb pontossággal megállapítani az emlődaganatot.
 
Érdemes tudni, hogy egy évtizednyi időbe telik, míg egy orvost, egy specialistát radiológussá képeznek, aki valóban értő szemmel olvassa a mammográfia képeket.
 
A röntgenfelvételek helyes leolvasása létfontosságú, ugyanakkor időigényes munka – s egyre több egészségügyi intézményben van belőlük hiány.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.