2018. 04. 07. - 07:00

Mely munkaköröket vehetnek át a robotok?

Mely munkaköröket vehetnek át a robotok?

Kevesebb ember munkája kerülne veszélybe a mesterséges intelligencia fejlődése miatt, mint gondoljuk – az OECD jelentése szerint csak bizonyos munkaköröket vennének át a robotok.

Egy, 2013-as előrejelzés azt jósolta, hogy Amerikában a munkakörök 47-, míg Angliában azok 35 százaléka számít majd nagy kockázatúnak, ha a mesterséges intelligencia teret hódít. Vagyis ennyi munkahely kerülne veszélybe, ha automatizálnák a tevékenységeket a közeljövőben.
 
AZ OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) szerint azonban ez kevesebb: 10 százalék Amerikában és 12 százalék az Egyesült Királyságban.
 
Ma még az ember végez számos raktári munkát
Ma még az ember végez számos raktári munkát
 
Az emberek inkább azzal szembesülnek majd, hogy a feladatok jelentősen megváltoznak.
 
A korábbi előrejelzések túlbecsülték az automatizálás hatását. Az új elemzések ezzel szemben különbséget tesznek az ugyanazon nevű munkakörök között.
 
Egy ácsművész szerepe például nagymértékben változhat attól függően, milyen projektbe van bevonva és mekkora autonómiát kap, hány emberrel dolgozik együtt. Ezen szerepek közül egyesek érzékenyebbek lesznek az automatizálásra, míg mások nem.
 
A tanulmány rámutat arra is: a fiataloknak nehezebb lehet munkát találni a jövőben, mivel az alacsonyabb posztok esetében nagyobb az automatizálás esélye, mint a nagyobb tapasztalatot követelő munkaköröknél.
 
A kutatást 2018 márciusában tették közzé, ám addig nem keltett különösebb figyelmet, míg a Financial Timesban meg nem jelent.
 
A mesterséges intelligencia vezérelt robotok könnyen átveszik az ember helyét automatizált feladatokban
A mesterséges intelligencia vezérelt robotok könnyen átveszik az ember helyét automatizált feladatokban
 
A korábbi tanulmány, melyet Carl Frey és Michael Osborne, az Oxfordi Egyetem két munkatársa végzett, a Bank of England előrejelzéseire alapozott, illetve a BBC népszerű kockázatbecslési eszközeire.
 
Más tanulmányok is inspirálták, melyek hasonlóan magas számokat becsültek a munkakörök eltűnése terén.
 
Az OECD azonban állítja: egyes munkakörök sokkal kevésbé lesznek érzékenyek az automatizálásra, mint mások. Mindez attól függ, hogy:
 
-már alkalmazzák-e a számítógépek és más, embert helyettesítő eszközök működését
 
-foglalkoznak-e bonyolult társadalmi interakciókkal, így például gondoskodnak-e másokról, fontos-e a munkakörökön belül a kulturális érzékenység
 
-sok kreativitást és összetett feladatot igényel-e a munkakör
 
-fontos-e a munkakörben a pszichológiai manipuláció, s állandóan változik-e a környezet
 
Ennek alapján tehát megállapítható, hogy a világ gazdagabb országaiban a munkakörök 14 százaléka kerülhet veszélybe a 32 országban, ahol felmérést végeztek. A legmagasabb kockázat – 70 százalék – azokat érinti, ahol az automatizálás nagymértékben elvégezhető.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.