2020. 02. 29. - 08:32

Messziről, sötétben is képes arcfelismerésre egy új mesterséges intelligencia módszer

Messziről, sötétben is képes arcfelismerésre egy új mesterséges intelligencia módszer
A biztonságosabb jövőhöz járulhat hozzá az az új megoldás, amely mesterséges intelligenciát használ arra, hogy sötétben is felismerje az emberek arcát, ráadásul akár igen távolról is.

Manapság az arcfelismerés már nem egy meghökkentő dolog, sok területen használják, a személyazonosság-ellenőrzéstől a telefon arcalapú feloldásáig. Az Egyesült Államok hadseregében viszont komolyabb biztonsági szerepet szánnak ennek a technológiának, hiszen olyan megoldáson dolgoznak, ami egy sötétben lévő alakot képes azonosítani akár távolról is.

Ehhez az úttörő fejlesztéshez mesterséges intelligenciát, gépi tanulási technikákat, valamint a legmodernebb infravörös kamerákat használják fel arra, hogy az élő bőrszövet hőjelzései által azonosítani tudják az arcmintákat - méghozzá a nap bármely szakában.

A mesterséges intelligencia az arcfelismerést is továbbfejlesztette
A mesterséges intelligencia az arcfelismerést is továbbfejlesztette


A módszerrel való kísérletezés már csaknem 5 éve tart, de az eredmények egyre ígéretesebbek. Termikus képalkotást alkalmaznak a hőjelzések megkülönböztetéséhez szükséges elektromágneses hullámok észlelésére. Ezt követően a mesterséges intelligenciát vetik be, hogy a homályos termikus képek minőségén javítson, és előállítsa az arc fotorealisztikus kompozitját, valamint feltérképezze az arc fő jellemzőit. Szintén az MI végzi el ezután a kép összehasonlítását az adatbázisban szereplő rendőrségi fotókkal.

A mesterséges intelligencia az arcfelismerést is továbbfejlesztetteA módszer azért is forradalmi, mert az éjjellátó technológia a nagyon gyenge megvilágítású, sőt, akár a teljesen sötét környezetben is képes a gyors és pontos azonosításra, még úgy is, ha a személy néhány száz méterre van. Mindez óriási segítséget jelent a katonák számára, hogy biztonságosabb és intelligensebb döntéseket hozhassanak meg a csatatereken.

Jelen fázisban az algoritmus 90%-os pontossággal végzi el az azonosítást, de a kutatás vezetője szerint az alkalmazások továbbfejlesztésével hamarosan még jobb arányt tudnak majd elérni. Bár sem az arcfelismerési technológia, sem pedig a termikus képek készítése nem új a hadsereg számára, mégis a mesterséges intelligencia által olyan kombinációját tudják megalkotni ezeknek, hogy akár nagyon komoly stratégiai döntéseket is befolyásolni tudnak majd vele.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.