2018. 04. 13. - 04:00

Mesterséges intelligencia 2018-ban

Mesterséges intelligencia 2018-ban

Következő cikkünkben a sport és a mesterséges intelligencia kapcsolatát boncolgatjuk, hiszen a jövő megoldásai már ebben az iparágban is fantasztikus precizitással dolgozik.

Mindennapi életünk során számos helyen bukkannak fel a számítástechnika legújabb vívmányai: egyetlen érintéssel fizethetünk a boltokban, karóráink szólnak, ha túl sokat ültünk és like-okkal szurkolhatunk egymásnak futás közben. Egyre szélesebb körben, így a profi- és a hobbisport világában is kezdjük kiaknázni a mesterséges intelligencia (MI) nyújtotta lehetőségeket.

 

A mesterséges intelligencia felhasználása a fizikai sportok világában három nagyobb csoportba sorolható:

               Chatbotok – olyan programok, melyekkel írásban cseveghetünk kedvenc csapatunkról

               Önműködő újságírás – újságok tucatjai szélesítik a repertoárjukat az MI segítségével a profitmaximalizálás érdekében.

               Viselhető technológia – az edzések optimalizálása és a csúcsforma elérése érdekében az MI-vel gyűjtenek adatokat a sportolókról.

 

Amikor szóba kerül a mesterséges intelligencia, elsőre sokan emberszerű robotokra gondolnak. Bár a valóság ettől még távol áll, az elképzeléshez a chatbotok állnak a legközelebb. Ezek olyan számítógépek, melyek gyakorlatilag tudakozóként működnek. Válaszolnak többek között játékosstatisztikai és jegyvásárlási kérdésekre, valamint segítenek, hogy megtaláld a legjobb utat a stadionba. Ezek a gépek azért dolgoznak, hogy egy szurkoló könnyedén megszerezhesse a számára fontos információkat, mindig naprakész lehessen és jobban élvezze a sporteseményeket.

 

Az önműködő újságírás is hasonló célokat tűzött ki maga elé. A közösségi médiát használva megtalálja a legfelkapottabb témákat és ezáltal mindig a szurkolók számára legérdekesebb tartalom jelenik meg az újságban. A GiveMeSport egy ilyen technológiával működő honlap, melynek vezérigazgatója így vélekedik a sportban teret hóditó MI-ről:

„A végső kérdés az ember és a gép vetélkedésével kapcsolatban, hogyki a jobb, ki az erősebb, ki a fontosabb. Szerintem 2017-ben a választ a kettő kombinációjában kell keresni.” – Nick Thain

 

A viselhető technológia már évek óta segíti a sportolókat. Például a 2016-os riói Olimpián is nagy szerepet kapott számos sportágban. A háromszoros olimpiai érmes Barbara Kendall részese az MI fejlesztésének. Egy vele készült interjúban elárult néhány kulisszatitkot:

 

„[…] Sportcsapatok rendszeresen építenek szenzorokat a sportruházatba és felszerelésbe. Az így gyűjtött adatokat felhasználják a szurkolók valós idejű tájékoztatására, valamint segítenek az edzőknek, hogy jobb teljesítményt érjenek el atlétáikkal.”

 

Ezek a fejlesztések nem csak a legjobbak számára érhetők el. Pulzus- és lépésszámlálás, elégetett kalóriaszám; ezekmár mind megtalálhatóak egy egyszerűbb sportórában is. A kérdés, hogy mikor váltja fel az MI az emberi edzőket. Erre hamarabb sor kerülhet, mint azt elsőre gondolnánk. Magyarországon is működik okos edzőterem, ahol egy kártyára töltjük fel adatainkat, mely segítségével a számítógép összeállítja nekünk az edzéstervünket. A Nike pedig már 2012-ben kiadott egy programot, mely az XBOX mozgásérzékelőivel felméri jelenlegi állapotunkat és edzéstervet állít össze számunkra. Egy dolog azonban biztos:

 

„Van szívverésem, ami egy gépnek nincs. Vannak félelmeim, vannak kétségeim és érző lény vagyok. Én megváltoztathatom az életet egy adott pillanatban […]. A gép programozva van, melyhez ragaszkodnia kell.” – Nick Thain

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.