2019. 08. 03. - 09:00

Mesterséges intelligencia: a csótány tulajdonságait kapta a minirobot

Mesterséges intelligencia: a csótány tulajdonságait kapta a minirobot

Ha nem kedveljük a rovarok látványát, jobb, ha félrenézünk: a kutatók által tervezett, új rovarméretű robot ugyanis olyan gyorsan halad, mint a csótány, és súlyra is akkora.

Új, a csótány méretét és gyorsaságát utánzó rovarrobotot alkottak a Berkeley-ben levő Kaliforniai Egyetem szakemberei: a szerkezet olyan gyorsan halad a padlón, mint a sokak számára ellenszenves csótány.
 
Súlyra is akkora, s ha megpróbáljuk a robotot eltaposni, nagy valószínűséggel fel fog állni.
 
„A legtöbb kisméretű robot többsége nagyon törékeny – ha például véletlenül rájuk áll egy ember, tönkreteszi őket mondta el Liwei Lin, az egyetem gépészmérnök professzora, a tanulmány szerzője. – Már kitapasztaltuk, hogy ha súlyt helyezünk a robotra, sokkal kevésbé működőképes.”
 
A kicsi, tartós robotok azonban igen hasznosak lehetnek a mentési-keresési feladatokban. Be tudnak mászni olyan helyekre, ahová a kutyák vagy emberek nem jutnak be, mert túlságosan veszélyes.
 
A csótány tulajdonságait kapta a minirobot
A csótány tulajdonságait kapta a minirobot
 
„Ha például történik egy földrengés, a nagy gépek vagy akár mentőkutyák számára is nehézséget okoz életet találni a törmelék alatt, ezért szükség van olyan, kisméretű robotokra, amelyek elég robosztusak és mozgékonyak” fejtette ki Yichuan Wu, a tanulmány első szerzője, a Kínai Elektronikus Tudomány és Technológia Egyetem professzorasszisztense.
 
A kutatók a Science Robotics szaklapban közölték tanulmányukat.
 
Az új, mesterségesen intelligens robot nagysága körülbelül egy nagy postai bélyegének felel meg, vékony, poli (vinilidén-fluorid) vagy PVDF nevű piezoelektromos anyagból készül. A piezoelektromos anyagok egyediek, mivel az elektromos feszültség alkalmazása esetükben az anyagok tágulásához vagy összehúzódásához vezet.
 
A kutatók a PVDF-et elasztikus polimer réteggel vonják be, amely hajlítást eredményez, ahelyett, hogy az anyag tágulna vagy összehúzódna. Amikor az anyag elektromos mező hatása alatt meghajlik és kiegyenesedik, az oszcillációk ugrásszerű mozgással hajtják előre az eszközt.
 
Az eredmény egy olyan robot, amely ránézésre egyszerűnek tűnik, de vannak kiemelkedő tulajdonságai. Másodpercenként 20-szor teszi meg a saját teste hosszát, ez pedig egy csótány közlekedési sebessége – melyről köztudott, hogy a leggyorsabban haladó rovar. Sőt, könnyen bejut csövekbe, felmászik kisebb lejtőkön, s mértékkel súlyt is képes cipelni, például egy földimogyorót.
 
Talán a leglenyűgözőbb azonban, hogy a gramm egy tizedénél is kevesebb súlyú robot ellenáll 60 kilónak, amely egy átlagos ember súlya. Ez a tömeg megközelítőleg egymilliószorosa a robot súlyának. Ez a szerkezet a csótányhoz hasonlóan feláll, ha letapossák – a rovart is csak úgy lehet elpusztítani, ha komolyabb erőt fejt ki az ember, s ez igaz a robotra is.
 
A robotot jelenleg egy vékony huzalhoz csatlakoztatják, mely elektromos feszültséget hordoz, ez hajtja végre az oszcillációkat vagy rezgéseket.
 
A kutató csapat most kísérletezik egy akkumulátor hozzáadásával, hogy a robot függetlenül járhasson.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.