2021. 08. 24. - 11:00

Mesterséges intelligencia - A szelet is kicselezi a hatékony szóró technológia

Mesterséges intelligencia - A szelet is kicselezi a hatékony szóró technológia

Vadonatúj technikát fejlesztett ki műtrágyaszórójához egy vállalat, amely automatikusan korrigálja a szórást a növekvő széllel szemben.

Meghökkentő: magától korrigálja a műtrágya szórását a Sulky gépgyártó új technológiája, ha növekszik a művelet közben a szél ereje.
 
A műtrágya nagyobb menetsebességgel történő szórásakor keletkező szél negatívan befolyásolja a szórási mintát – állítja a Sulky. Ezért fejlesztettek ki egy technológiát, ami ezt automatikusan korrigálja.
 
A francia gépgyártó szerint a menetszél hatása a szórásképre egyre nő, minél gyorsabban halad a jármű - például 10–20 kilométer per óra sebességgel.
 
Magától korrigálja a műtrágya szórását a Sulky gépgyártó új technológiája
Magától korrigálja a műtrágya szórását a Sulky gépgyártó új technológiája
 
Ez különösen a nagynak számít 33 vagy akár 50 méter széles szórási szélességnél. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legtávolabbi részre szórt műtrágya-granulátumok kevésbé repülnek messzire nagyobb menetsebességnél.
 
A Sulky új technológiája Sebességszabályozás (Speed Control) nevű funkcióval rendelkezik, mely várhatóan már 2022 őszén elérhető lesz az X40 és X50 típusú műtrágyaszórókon. Ezek ugyanis állítható kimeneti nyílásokkal rendelkeznek, melyek meghatározzák a műtrágya leesési pontját a szórótárcsára. Ezt a technikát alkalmazza a cég helyspecifikus szóráshoz is.
 
A sebességszabályozással a műtrágyagranulátumok a menetsebesség növekedésével a szórótárcsa közepébe kerülnek. A penge ezután nagyobb erővel sodorja a szemeket, vagyis messzebbre lehet őket szórni.
 
Tehát a szél megnövekedéséből adódó „keskeny munkaszélességet” teljesen automatikusan kompenzálja a szórási minta „kiszélesítése”.
 
A technológia előnyét mutatja, hogy a Sulky innovációs díjat nyert - ezüstérmes lett a Speed ​​Controllal a francia Sima mezőgazdasági vásáron.
 
Alkalmazással is használható
 
Az új funkció kevés extra munkát jelent a vezető számára. A szórógép már olyan alkalmazással az okostelefonon is működik, amelybe beírhatók bizonyos információk: a fajlagos súly, a szemcseméret, a munkaszélesség és a felhasznált gabona keverék.
 
A sebességszabályozás funkció a szórási minta beállítását a traktor menetsebessége alapján állítja be, de nem veszi figyelembe a szél irányát és erejét.
 
A SpeedControl a Sulky X40+ Econov és X50+ Econov készülékeken érhető el. Aki szeretne ilyen modellt, az új technológiával felvértezve, nagyjából 1950 eurós, azaz körülbelül közel 680 ezer forintos költségre számíthat.
 
Olvasd el ezt is:
 
Fotó: sulky.com
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.