2021. 06. 11. - 08:31

Mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokkal bővült a Google Térkép

Mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokkal bővült a Google Térkép
A világ talán legnépszerűbb térképalkalmazása, a Google Térkép új funkciókkal bővült a közelmúltban, és többek között a mesterséges intelligencia is besegít már abban, hogy minél pontosabb legyen a navigáció és biztonságosabb a közlekedés.

A Google I/O 2021 rendezvényen a cégóriás számos új frissítést mutatott be a Google Térkép alkalmazás számára, amelyeket a mesterséges intelligencia terén elért fejlődésük alapozott meg. A felhasználók mostantól jobb élő nézethez és részletesebb utcatérképekhez férhetnek hozzá, emellett gyorsabban megtalálhatják a forgalmas területeket, sőt, környezetbarátabb útvonalakat is tud ajánlani a rendszer.

A Google Térkép élő nézete a jövőben képes lesz releváns információkat mutatni a navigáció során. Ilyenek például utcatáblák a bonyolultabb kereszteződéseknél, de hasznos részleteket jeleníthet meg üzletekről és éttermekről, például azt, hogy mennyire forgalmasak, illetve melyek a legfrissebb értékelések és fényképek róluk. Az utazók azt is láthatják, hogy éppen hol vannak a szállodájukhoz képest, így könnyebben megtalálják az oda vezető utat.

Új funkciók a Google Térképben, köztük mesterséges intelligencia alapúak is
Új funkciók a Google Térképben, köztük mesterséges intelligencia alapúak is


A Google továbbfejlesztette a mesterséges intelligencia alkalmazását az Utcaképben, és sokkal több információt szolgáltat, például azt, hogy hol vannak járdák, járdaszigetek és zebrák. Az Utcaképben az utak alakját és szélességét is méretarányosan meg lehet nézni, ezt a funkciót pedig az év végéig 50 városra terjesztik ki, köztük Berlinre, São Paulóra, Seattle-re és Szingapúrra.

A Google Térkép már eddig is tájékoztatta a felhasználókat arról, hogy mennyire forgalmas egy helyszín, ugyanakkor a frissítéseket követően a felhasználók láthatják egy egész terület relatív forgalmát is, így meghozhatják azt a döntést, hogy valóban fel akarják-e keresni az adott helyet.

Továbbfejlesztették a kiemelt helyeket is, így a felhasználónak már napszak alapján is testreszabott ajánlatokat kínál: reggel például a kávézókat, este pedig az éttermeket fogja kiemelni egyéni ízlés alapján. Ha valaki elutazik, az alkalmazás közvetlenül a térképen mutatja a különböző helyi nevezetességeket és turisztikai látványosságokat.

Végül a Google egy új koncepció bevezetésével frissíti az útvonaljavaslatait: előnyben részesíti azokat az útvonalakat, amelyeken kisebb az esélye a kemény fékezésnek. A mesterséges intelligencia használatával és számos fékezési tényező, például az útépítések vagy a látási viszonyok elemzésével az app képes megállapítani, hogy egy adott útvonalon kisebb-e az esélye a kemény fékezés bekövetkezésének, és ha az útvonal ÉVI-különbsége (tehát az érkezés várható idejében való eltérés) minimális, akkor ezt az útvonalat fogja javasolni.

Mindezen funkciók az elkövetkező hónapokban mind az Androidon, mind az iOS-en elérhető Google Térkép alkalmazásba bekerülnek.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.