2022. 01. 27. - 08:34

Mesterséges intelligencia alapú videóelemzés növeli a vasúti átjárók biztonságát

Mesterséges intelligencia alapú videóelemzés növeli a vasúti átjárók biztonságát
A Nokia bejelentette, hogy egy olyan, mesterséges intelligenciát használó videóelemző szolgáltatást fejlesztettek ki, ami a vasúti átjárók biztonságát fokozza, ezáltal pedig akár súlyos, tragikus baleseteket is segíthet megelőzni.

A Scene Analytics nevű megoldást kezdetben a svájci Münchensteinben működő Baselland Transport AG (BLT) társaságnál fogják bevezetni, amivel kapcsolatban a Michael Theiler, a BLT elektromos rendszereinek karbantartási vezetője elmondta: "A vasúti átjárók köztudottan nehéz területek, ahol az utasok, a gyalogosok, a vonatüzemeltetők és az autósok biztonságát meg kell teremteni. A Nokiával együttműködésben megvalósuló telepítés bátorító lépés az analitika, mint a védelem egy újabb rétegének alkalmazása felé a veszélyes területeken. A Nokia Scene Analytics intelligens szemként működik, és a kritikus információk valós idejű szolgáltatásával megelőzi vagy enyhíti az incidensek hatásait."

A Scene Analytics a gépi tanulás és a számítógépes látás képességeit ötvözi, lehetővé téve a videók valós idejű elemzését. A megoldás a CCTV, vagyis a biztonsági kamerák adatai által betanítható, hogy felismerje, mi a normális és mi a rendellenes.


Biztonságosabbá teheti a vasúti kereszteződéseket a mesterséges intelligencia

Karsten Oberle, a Nokia vasúti üzletágának vezetője szerint a projekt az első ilyen jellegű fejlesztés Európában, ami lehetővé tette számukra, hogy számos olyan vasúti átjáró biztonsági kérdéseivel is foglalkozzanak, melyek a vasúti üzemeltetők prioritási listájának élén állnak. "A Nokia Scene Analytics célja, hogy a jövőben a vasút digitalizálása felé vezető átmenet kulcsfontosságú részévé váljon. A gépi tanulás szintbeli kereszteződésekbe történő integrálásával képesek leszünk a biztonsági folyamatok folyamatos, valós idejű javítására és finomítására. Ez biztosítja, hogy a biztonság továbbra is a vonatüzemeltetők, a munkavállalók és az ügyfelek számára egyaránt az első helyen álljon" - magyarázta Oberle.

A Scene Analytics szabványos kamerákkal is integrálható, ezzel is csökkentve az új hardverek beszerzéséhez, illetve telepítéséhez szükséges költségeket és időt az egész vasúti hálózaton. A megoldás az állásidő és a késések minimalizálásával hozzájárul az üzemeltetés optimalizálásához is, miközben javítja a vasúti szolgáltatásokat az utasok körében.

A mesterséges intelligencia alapú videóelemzés alkalmazásával az üzemeltetők azt remélik, hogy csökkennek a balesetek a vasúti átjárókban, és akár életeket is menthetnek.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.