2022. 09. 22. - 15:52

Mesterséges intelligencia - Az önrepülő repülők és az autonóm légi járművek

Mesterséges intelligencia - Az önrepülő repülők és az autonóm légi járművek

A légiközlekedési ágazat az autonóm járművek terén élen jár. Az önvezető járművek már egy ideje léteznek, de az önvezető repülőgépek viszonylag új fejleménynek számítanak. Számos kihívást kell leküzdeni ahhoz, hogy az autonóm repülőgépek biztonságosan használhatók legyenek a forgalmas légi környezetben.

 

A nem túl távoli jövőben a légitársaságok utasai önvezető autonóm repülőgépek fedélzetén találhatják magukat. Bár ez egyesek számára ijesztő kilátásnak tűnhet, a légiközlekedési ágazat a biztonságos és zökkenőmentes autonóm repüléshez szükséges technológiák közül sokat már bizonyított. Az autonóm repülőgépek piaca várhatóan gyorsan fog növekedni az elkövetkező években, mivel az utasok egyre inkább igénylik az olyan funkciókat, mint a turbulenciamentes utazás és a biztonságos leszállás rossz látási viszonyok között.
 
Az autonóm repülőgépeket szoftverek vezérlik, ami biztonságosabbá teszi őket, mint a pilóta által irányított repülőgépeket. A légiközlekedési ágazatban régóta tesztelik és bizonyítják az új technológiák biztonságosságát. A repülésirányítási és robotpilóta-rendszereket már most is használják a kereskedelmi légi közlekedésben.
 
Összesített repülő
 
 
Mesterséges intelligencia - Az önrepülő repülők és az autonóm légi járművek
 

A fotó mesterséges intelligenciával-robottechnikával készült

 

 
Az autonóm repülések rossz látási viszonyok között is képesek önálló leszállásra. Ez kritikus biztonsági funkció, különösen a forgalmas városi környezetben, ahol sok akadály van a földön. Az autonóm repülőgépek turbulenciában és kockázatos kitérési helyzetekben is képesek biztonságos, zökkenőmentes leszállásra. Még a vészhelyzeteket is jobban tudják kezelni, mint egy emberi pilóta.
 
Az autonóm repülések számos előnye ellenére vannak olyan mérnöki kihívások, amelyeket le kell küzdeni, mielőtt általánossá válhatnának. Az egyik ilyen kihívás a széllökések kezelése, amelyek megzavarhatják a robotpilóta-rendszer számításait, és a repülőgép letérhet az útvonaláról. A mérnökök azonban keményen dolgoznak az ilyen és más problémák megoldásának kidolgozásán, és valószínű, hogy néhány éven belül a kereskedelmi repülések rutinszerűen pilóta nélkül fognak zajlani a pilótafülkében.
 
A városi légi mobilitás is szerepet játszhat az autonóm repülőgépek széles körű elterjedésében. Ahogy a városok egyre zsúfoltabbá válnak, és a légtér egyre forgalmasabbá válik, egyre nagyobb szükség lesz olyan repülőgépekre, amelyek biztonságosan és zökkenőmentesen tudnak szűk helyeken és akadályok körül repülni. Ezek a gépek jól alkalmazkodnak az ilyen típusú környezethez, és valószínű, hogy hamarosan mindennapos látványt nyújtanak majd az égbolton.
 
Az autonóm repülőgépek széles körű alkalmazása előtt még mindig vannak olyan mérnöki problémák, amelyeket meg kell oldani. A technológia azonban biztonságosnak bizonyult, és csak idő kérdése, hogy mikor válnak általánossá a légi közlekedésben.
 
 
 
 
T.K.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.