2021. 09. 29. - 08:01

Mesterséges intelligencia azonosítja a szarkazmust a közösségi médiában

Mesterséges intelligencia azonosítja a szarkazmust a közösségi médiában
Még a való életben sem mindig könnyű eldönteni, hogy valaki szarkasztikusan fogalmaz-e, az internetes kommunikációban, a közösségi oldalakon pedig ez még nehezebb feladat lehet. Ebben segít egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú megoldás.

A Közép-Floridai Egyetem informatikai kutatói mesterséges intelligencia alapú szarkazmusdetektort fejlesztettek ki a közösségi médiaplatformokon megjelenő bejegyzésekhez. A szarkazmus eddig is komoly akadályt jelentett az érzelem-elemzés pontosságának növelésében, különösen a közösségi médiában, mivel a szarkazmus nagymértékben támaszkodik a hangszínre, az arckifejezésre és a gesztusokra, amelyek szövegben nem ábrázolhatók.

A rendszerben a mesterséges intelligencia a logikai adatelemzésre és válaszadásra támaszkodik, az így kinyert információkat pedig érzelem-elemzésre használja fel, ami a közösségi médiában zajló érzelmi kommunikáció helyes azonosítását jelenti.

"A szarkazmus jelenléte a szövegben az, ami a leginkább befolyásolja az érzelem-elemzés teljesítményét" - mondta Ivan Garibay, a Közép-Floridai Egyetem Komplex Adaptív Rendszerek Laboratóriumának (CASL) mérnökasszisztense.

Felismeri a kommentekben a szarkazmust a mesterséges intelligencia
Felismeri a kommentekben a szarkazmust a mesterséges intelligencia

A szarkazmust ugyanis egyáltalán nem könnyű azonosítani a beszélgetésekben. Tehát egy számítógépes program számára is elég nagy kihívást jelent, hogy ezt egyáltalán megtegye, az pedig főleg, hogy hatékonyan. "Egy értelmező mélytanulási modellt fejlesztettünk ki, amely többkomponensű önfigyelmi megoldásokat, valamint úgynevezett kapuzott rekurrens egységeket használ" - mondta Garibay az Entropy című folyóiratban megjelent tanulmányában.

A csapat először megtanította a számítógépes modellt a szarkazmusra utaló gyakori minták felismerésére. Ezután tovább tréningezték annak érdekében, hogy helyesen válassza ki azokat a jelzőszavakat a szekvenciákban, amelyek nagyobb valószínűséggel utalnak szarkazmusra. Mindehhez nagy méretű adathalmazt használtak fel, és a szarkazmus detektálásának pontosságát folyamatosan monitorozták.

Ramya Akula informatikai doktorandusz hozzátette: "A szemtől szemben folytatott beszélgetésekben a szarkazmus viszonylag könnyedén azonosítható az arckifejezések, a gesztusok és a beszélő hangszíne alapján. A szöveges kommunikációban viszont nem egy triviális feladat, mivel ezek a jelek nem állnak könnyen rendelkezésre. Különösen az internethasználat robbanásszerű növekedésével vált nagyobb kihívássá az, hogy felismerjük a szarkazmust a közösségi platformok online kommunikációjában."

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.