2021. 07. 19. - 09:30

Mesterséges intelligencia - Bement az egyetemre Kína első virtuális hallgatója

Mesterséges intelligencia - Bement az egyetemre Kína első virtuális hallgatója

Nem kis meglepetésben lehetett része a kínai Tsinghua Egyetem hallgatóinak, amikor megjelent köreikben az első mesterséges intelligencia-robot.

Már „személyesen” is találkozhatnak a hallgatók az első felsőoktatásban tanuló mesterséges intelligencia-robottal a kínai Tsinghua Egyetemen.
 
Az ország első virtuális diákját ez az intézmény fejlesztette ki: a neve Hua Zhibing. A robothölgy már a rajongóival is kapcsolatba léphetett, amikor fiókot nyitott Kína Sina Weibo elnevezésű, Twitter-szerű platformján.
 
Első posztjában üdvözölte a kínai netezőket és elmondta, hogy elkezdett tanulni a Tsinghua Egyetem számítógépes laboratóriumában. Az egyébként igen barátságos Hua Zhibing mindössze 9 óra leforgása alatt közel 2000 követőt szerzett magának a Weibón. Olvasd el: Magában beszél a robot, hogy jobban bízzanak benne
 
hua_zhibing_1
 
Első bejegyzésében a robotlány egy videót is közölt, amely bemutatja őt – mindenki láthatja, amint egy fiatal lány vándorol az egyetemen, s közben egy női hang beszél.
 
„Születésem óta az irodalom és a művészet rabja vagyok. A tudósok nemcsak a megjelenésemet és a hangomat alkották meg, zeneszerzésre is megtanítottak” - mesélte Hua Zhibing, hozzátéve, hogy a videó háttérzenéjét ő maga készítette.
 
Tang Jie, a Tsinghua Egyetem Számítástudományi Tanszékének professzora, Hua Zhibing egyik legkiemelkedőbb fejlesztője mesterséges intelligencia fórumán elárulta: a videóban szereplő lány valós személy, de hangja és arca gyakorlatilag szintetizált. Olvasd el: Árnyékok segítenek a robotoknak megérteni az emberi érintést
 
Hua Zhibing a Kínában kifejlesztett Wudao 2.0 mélytanulási modell legfrissebb verziójára épült, amely szó szerint azt jelenti, hogy „a természeti törvények megértése”. 1,75 billió paraméter feldolgozására képes, megdöntve ezzel az 1.6 billiós rekordot, melyet korábban a Google Switch Transformer AI mesterséges intelligencia nyelvi modellje állított fel.
 
A robot hivatalosan regisztrálta magát az egyetemre, s a fejlesztők komoly elvárásokat támasztanak az irányában. Bíznak abban, hogy folytatni tudja a tanulást, felfedezi és továbbfejleszti kreativitási a kommunikációs képességeit.
 
Megalkotói szerint az egyetem elvégzése után is alkalmazható lehet.
 
 
Hua Zhibing megjelenése hamar aktuális téma lett a kínai közösségi oldalon. Sokakat ejt csodálatba, mennyire komolyan fejlődött a mesterséges intelligencia. Egyesek arra kíváncsiak, vajon a tudósok létrehoznak-e egy Hua Zhibing nevű humanoid robotot, a virtuális arc és hang után.
 
Akadnak, akik azzal viccelődtek, hogy ha a jövőben több olyan robot jön létre, mint Hua Zhibing - amely képes tanulni és dolgozni -, a népesség csökkenése aligha jelent majd problémát a világon.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.