2019. 04. 03. - 13:15

Mesterséges Intelligencia: biztató lépések Magyarországon

Mesterséges Intelligencia: biztató lépések Magyarországon

Emelkedett hangulat jellemezte az április 2-án, a budapesti Akvárium klubban megrendezett SMART konferenciát, melyen számos cég és előadó képviseltette magát a mesterséges intelligencia területéről is. Köztük Szertics Gergely, Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője, aki igen érdekes körképet adott a hazai helyzetről.

Nagy érdeklődés övezte az április 2-án, a budapesti Akvárium klubban megrendezett SMART Konferenciát, melyen csaknem ezer látogató vett részt - 5 teremben követhették az érdeklődők a különféle előadásokat az innováció jegyében.
 
A mesterséges intelligencia témakörében Szertics Gergely, az MI Koalcíó szakmai vezetője is felszólalt, jellemezve a hazai helyzetet.
 
Mint mondta, kimondottan örül annak, hogy hazánkban MI a mesterséges intelligencia rövidítése, mivel az összefogásra utal.
 
Emlékeztetett arra, hogy a Mesterséges Intelligencia Koalíciót (MI Koalíció) Palkovics László miniszter 2018 októberében hívta életre, s azóta több mint 168 tagszervezete van, több mint 480 delegált személlyel.
 
Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője
Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Koalíció szakmai vezetője
 
Önkéntes együttműködésről van szó, melynek alapvetően kettős célja van. Az egyik, hogy megalkossa Magyarország MI-stratégiáját, a másik pedig kiépíteni az „ökoszisztémát”, mely ahhoz kell, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása minél sokrétűbb és használhatóbb legyen.
 
Szertics Gergely másutt és hazánkban is azt látja problémának, hogy mindenki nagyon sokat tesz, „sokat fut, sokat izzad” az MI területén – miközben ez lehetne egy játék is, melyben „együttműködünk és kitaláljuk, miként lehetne ezt jól csinálni”.
 
Az első dolog: mindenki abban gondolkodik, hogy szükség van ország-stratégiára. Finnországban például központi kérdés, hogyan fókuszálnak arra, hogy az egészségügy területén milyen fő területekre szeretnének koncentrálni és miként valósítanák ezt meg.
 
„Magyarországon még nincs ilyen. Van azonban rengeteg szervezet, amely foglalkozik a mesterséges intelligenciával, ezeket szeretnénk jobban összehozni” – hangsúlyozta Szertics Gergely, aki arra kérte a jelenlevőket, értékeljék, mi minden történik mostanság a témában, s hogyan közelítenék meg a mesterséges intelligencia-stratégiát készítését.
 
Mint mondta, semmiképp sem arról kell szólnia, hogy valaki készít egy 400 oldalas dokumentumot, amit elrak a fiókba és imádkoznak, hogy néha elővegye – fontos, melyek azok az akciópontok, amelyeket a projektcsapatok létre tudnak hozni a koalícióban azért, hogy az minél hamarabb megvalósuljon és már május-június környékén eredményeket hozhasson.
 
Hol tartunk ma?
 
A mesterséges intelligencia kapcsán több dolog is történik ma Magyarországon, de elszigetelten és nem szinergikusan – szögezte le az előadó.
 
„Ezen a téren sokat kell fejlődni. A kérdés az, mennyi szinergia lehetséges ebben a rendszerben. Az alapvető modellben vannak, akik ássák a kutat, akik termékeket fejlesztenek, s olyanok is, akik segítenek konkrét cégeknek abban, hogyan lehet ezt a hétköznapokban használni. Akadnak, akik ezt az egészet le tudják fedni, egészen az alkalmazásig – a nagy cégek, így az IBM például. Egy alap kutatásból indulnak, s odáig jutnak, hogy a terméket el lehet adni.”
 
„Számos terület foglalkozik csak kutatással. A magyar kutatóhelyekkel szorosan együttműködünk – hangsúlyozta Szertics Gergely. – Külföldről is hoznak Magyarországra kutatóközpontokat.Több cégnek van hazánkban mesterséges intelligencia alapú kutatóközpontja, például a Continentalnak vagy az Avayának.”
 
Izgalmas jelenség, hogy az IBM és a Microsoft például nagyon sokat tesz azért, hogy megtörténjen a mesterséges intelligencia tudatosítása, igencsak kooperatívan állnak a szereplőkhöz és a piacépítéshez. Van számos szolgáltatásuk, például platformként ajánlják magukat, az ő technológiájukat lehet beépíteni valami másba, melyet már alkalmazásként használunk – mondta a szakmai vezető.
 
Rengeteg olyan cég is létezik, melyek azzal foglalkoznak, hogy az általánosan elérhető, már felkutatott technológiákat miként lehet konkrét üzleti alkalmazásra használni: útvonal-optimizáló rendszer, e-mail-szelektáló rendszer, chatbot használható velük.
 
Már az is hatalmas kincs, hogy vannak meglevő technológiák, melyeket rá tudunk ültetni egy üzleti problémára – emelte ki Szertics Gergely.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.