2022. 08. 19. - 08:17

Mesterséges intelligencia dönthet a leshelyzetekről a foci VB-n

Mesterséges intelligencia dönthet a leshelyzetekről a foci VB-n
A 2022-es labdarúgó-világbajnokság során a tervek szerint egy mesterséges intelligencia alapú szoftvert állítanak működésbe, amely eldönti, hogy egy játékos lesen volt-e vagy sem, ily módon kell-e büntetni őt vagy nem.

A mesterséges intelligenciát a sportban a teljesítmény, a fittség és az egészség fokozására használják a prediktív elemzésnek köszönhetően, mivel olyan mintákat is felismerhet, amelyeket az edzők nem tudnak. Az MI tehát segíthet a csapatoknak a stratégiák és taktikák kialakításában, és az erősségeik maximalizálásában.

A FIFA (Nemzetközi Labdarúgó Szövetség), a labdarúgás nemzetközi irányító testülete pedig nemrég bejelentette, hogy a 2022-es világbajnokságon mesterséges intelligenciával működő kamerákat fog használni, hogy segítse a játékvezetőket a leshelyzetekre vonatkozó bírálatok meghozatalában. A DeepMind kutatói szerint a futball korlátozott, de kihívást jelentő környezetet kínál számukra algoritmusaik való életben történő teszteléséhez.

Lesen volt-e ténylegesen egy játékos? A foci VB-n a mesterséges intelligencia válaszolhat rá.
Lesen volt-e ténylegesen egy játékos? A foci VB-n a mesterséges intelligencia válaszolhat rá.

A mesterséges intelligencia technológiát eddig a klubvilágbajnokságon és a FIFA Arab Kupán használták. A módszer úgy bánik az adatokkal, hogy stratégiai információkat von ki a döntéshozatalhoz a labdarúgásban, amely a stadion körül elhelyezett kamerák sorával együtt használja a mesterséges intelligenciát a játékosok mozgásának követésére, továbbá a játékvezetők számára virtuális lesvonalak azonnali létrehozására is képes.

A FIFA ezzel a játék egyik legvitatottabb szabályán javíthat az MI segítségével. A félautomata rendszer a labdában lévő érzékelőből és a stadionok teteje alá szerelt 12 nyomkövető kamerából áll, amelyek gépi tanulás segítségével 29 pontot követnek a játékosok testén.

A szoftver pontos méréseket ad, és létrehozza a lesvonalakat, amelyeket korábban "kézzel" kellett meghúzni. A riasztásokat egy közeli irányítóteremben lévő tisztviselőknek küldik majd el, akik érvényesítik a döntést, és közlik a pályán lévő játékvezetőkkel, hogy milyen döntést kell hozniuk, tehát hogy megbüntessék-e a játékost vagy sem. Ez kiküszöböli az emberi hibát, de végső soron a döntést még mindig emberek hozzák meg.

Korábban a FIFA már bevezette a VAR-rendszert, amely a 2018-as világbajnokságon a lesvonalat átlépő játékosok helyzetét is nyomon követte. Az MI-vel azonban a döntések pontosabbak és gyorsabbak is lehetnek, ezáltal segít megszüntetni a VAR egyik fő kritikáját, mely szerint az elemzések hosszadalmasak, akár perceket is igénybe vehetnek.

De ez a mesterséges intelligencia szoftver még ennél is többet nyújt: képes lesz animációkat generálni arról, hogy mi történik a pályán, amelyeket a stadionokban a képernyőn is meg fognak mutatni. A FIFA büszke erre a munkára, és várakozással tekint a világ elé, hogy a 2022-es FIFA világbajnokságon mindenki láthassa és megtapasztalhassa a félautomata lestechnológia előnyeit.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.