2019. 08. 28. - 08:37

Mesterséges intelligencia: drónok védik a fürdőzőket krokodiloktól

Mesterséges intelligencia: drónok védik a fürdőzőket krokodiloktól

Drónok őrzik a vízbe vágyókat az ausztráliai Queenslandben. A mesterséges intelligenciával működő eszközök ugyanis azonosítani tudják a közelben tartózkodó krokodilokat.

Kénytelenek voltak eszközöket bevetni az ausztrálok Queenslandben a fürdőzők megvédésére: mesterséges intelligencia használatával működő drónok azonosítják a krokodilokat, amelyek megközelítenék a vízben levő embereket.
 
A Sydney-i Technológiai Egyetem Little Ripper Group névre keresztelt csoportja fejlesztette ki a drónt, mely 16 különféle vízi állatot tud detektálni, beleértve a cápákat – pontossága pedig jelenleg 93 százalékos.
 
A drónok fel vannak szerelve szirénákkal, hangszórórendszerekkel és úszóeszközökkel, melyeket a veszélyben levő úszóknak dobnak le.
 
A krokodilok alattomosan közelednek - a mesterséges intelligencia azonosítja őket
A krokodilok alattomosan közelednek - a mesterséges intelligencia azonosítja őket
 
Dr. Serge Wich a Liverpool-i John Moores Egyetemről „fantasztikus”-nak nevezte az ötletet. „Ez a drónok tökéletes felhasználása – emelte ki a BBC-nek. – Ha ez képes növelni a közbiztonságot, valóban hasznosnak mondható.”
 
A Queensland-i kormány a Little Ripper Group elmondása szerint érdeklődött az iránt, hogyan segíthetnék a mesterséges intelligenciával működtetett drónok a köz javát.
 
Feltették a kérdést, tudnák-e detektálni a veszélyt jelentő krokodilokat? – fejtette ki a Little Ripper Group társ-alapítója, Paul Scully-Power a ZDN oldalnak a Canberra-i Amazon Web Szolgáltatások konferenciáján.
 
„A krokodilok számára ideális a sötét, sáros víz, amelyben láthatatlanul siklanak. Nagy szükség volt már egy olyan eszközre, amely azonosítani tudja ezt az alattomos veszedelmet” – emelte ki a szakember.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.