2019. 07. 29. - 09:50

Mesterséges intelligencia: e-bőr innováció fejleszti a robotokat

Mesterséges intelligencia: e-bőr innováció fejleszti a robotokat

Rendkívüli előrelépés a robottervezésben: új, e-bőr innovációt dolgoztak ki a kutatók, amely rendkívüli érzékenységet biztosít a robotoknak és a protéziseknek.

Egyedi újítás a mesterséges intelligencia terén: kutatók olyan, e-bőr innovációt fejlesztettek ki, amely a robotokat jóval érintésérzékenyebbé teheti, mint eddig bármikor. Az egyedülálló szenzorrendszer 1000-szer gyorsabban reagál, mint az ember – ez eddig a leggyorsabb, amit a tudósok elértek az e-bőr terén.
 
Ultraérzékeny és robusztus mesterséges idegrendszert dolgoztak ki az e-bőr részére.
 
Ez azt jelenti, hogy a robotok és a protézisek hamarosan olyan bőrt kaphatnak, mely jól tud érzékelni, s egyenrangú – vagy akár még jobb is – az emberi bőrrel.
 
Az aszinkron kódolt elektronikus bőr (ACES) lényegében mesterséges idegrendszer, melyet a Szingapúr Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói alkottak meg.
 
Az emberi érintéssel egyenrangú lesz a robotoké?
Az emberi érintéssel egyenrangú lesz a robotoké?
 
Az új, elektronikus bőrrendszer rendkívül magas fokú reagálást és robusztusságot ért el a sérülések ellen, s bármilyen érzékelő bőrréteggel társítani lehet.
 
Az innovációt, melyet Benjamin Tee professzorasszisztens és csapata alkotott meg az NUS Műszaki Karának Anyagtudományi és Mérnöki Tanszékéről, először a Science Robotics tudományos folyóiratban jelentették be 2019. július 18-án.
 
Gyorsabb az emberi érzékszervi idegrendszernél
 
Az ember az érintésérzetét szinte minden napi feladat elvégzéséhez használja, például egy csésze kávé felvételéhez vagy kézfogáshoz. Enélkül elveszítenénk az egyensúlyérzékünket is gyaloglás közben.
 
Ugyanígy, a robotoknak is szükségük van az érintésérzetre, annak érdekében, hogy jobban együttműködhessenek az emberekkel. A jelenlegi robotok azonban még nem igazán érzékelik jól a tárgyakat – magyarázta Tee professzor, aki egy évtizede dolgozik elektronikus bőrtechnológiákon azért, hogy azokat mielőbb használni lehessen a robotoknál és a protéziseknél.
 
A humán szenzoros idegrendszerből származó inspiráció alapján a NUS-csapat másfél évet töltött olyan érzékelőrendszer kifejlesztésével, amely potenciálisan jobban teljesíthet az eddigieknél.
 
Az ACES elektronikus idegrendszere olyan jeleket érzékel, mint az emberi érzékelő idegrendszere – miközben egyetlen elektromos vezetőn keresztül csatlakoztatott érzékelők hálózatából áll, ellentétben az emberi bőr idegkötegével. 
 
Az új fejlesztés lényegesen jobb, mint a meglevő eletronikus bőrök. Utóbbiak ugyanis összekapcsolt kábelezési rendszerekkel rendelkeznek, melyek érzékenyek a károsodásra és nehezen méretezhetők.
 
„Az emberi szenzoros idegrendszer rendkívül hatékony, s mindig olyan mértékben működik, amennyire azt gyakran magától értetődőnek tartjuk. Nagyon ellenálló a sérülésekkel szemben is. Ha le tudjuk utánozni, hogyan működik a biológiai rendszerünk és még jobbá tehetjük, hatalmas előrelépéseket érhetünk el a robotika területén, ahol az elektronikus bőrt főleg alkalmazzák majd” – mondta el a professzorasszisztens.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.