2023. 09. 25. - 10:30

Mesterséges intelligencia - Egyszerűen elolvad a legújabb lágy robot

Mesterséges intelligencia - Egyszerűen elolvad a legújabb lágy robot

A kutatók egymás után kísérleteznek újabb és újabb lágy robotok kifejlesztésével. A legfrissebb találmány elolvad, miután végrehajtotta a feladatát.

Mivel a lágy robotok alkalmazási területei igen széleskörűek, a kutatók egymás után igyekeznek kifejleszteni újabbakat, amelyek más-más területen használhatók.
 
A legújabb ilyet leginkább katonai alkalmazásban lehet bevetni: dél-koreai tudósok hozták létre, s az a legkülönösebb tulajdonsága, hogy ha elvégezte a feladatát, egyszerűen elolvad.
 
Mint arról a Science Advances szaklapban megjelent tanulmány is beszámol, a robot parancsra semmisíti meg önmagát, s nem marad utána más, csak egy olajos folt. Ezért tökéletes lehet a felderítésben vagy adatok megszerzésében és továbbításában. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
Mesterséges intelligencia - Egyszerűen elolvad a legújabb lágy robot (képünk illusztráció)
Mesterséges intelligencia - Egyszerűen elolvad a legújabb lágy robot (képünk illusztráció)
 
A kutatók elmondása szerint nagyjából két évet töltöttek az anyagok fejlesztésével, amelyekre szükségük volt az önmegsemmisítő robot létrehozásához - olyanhoz, ami nyomtalanul el tud olvadni.
 
Úgy gondolják, az általuk tervezett puha robotok alkalmazkodóak és sokoldalúak – ez lehetővé teszi, hogy számos feladatra bevethetők legyenek. Munkájuk végeztével folyékony halmazállapotba kerülnek, így gyakorlatilag eltűnnek. A semmivé olvadás megkönnyíti az adatok védelmét és megsemmisítését is, amennyiben a robot rossz kezekbe kerülne. Olvasd el: Egyre több területen segíthetnek a lágy robotok
 
Az újonnan tervezett önmegsemmisítő robotok beépített UV LED-eket használtak, amelyek elindítják a fűtési folyamatot. Ezután kevesebb mint 2 óra elteltével a robot teljesen megolvad, olajos maradékot hagyva maga után.
 
A konstrukciót úgy hozták létre, hogy rendkívül deformálható és teljesen lebomló legyen – hangsúlyozták a kutatók.
 
Lényege, hogy ne lehessen visszanyerni azt az olvadás után - s úgy tűnik, ez a különleges kialakítás megfelel a követelménynek.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.