2019. 09. 02. - 12:10

Mesterséges intelligencia: erdőgazdálkodásra alkalmaznának robotokat

Mesterséges intelligencia: erdőgazdálkodásra alkalmaznának robotokat

Léteznek munkakörök, melyeket valóban több értelme van robotokra bízni, mint hogy azokat emberek végezzék – Svédországban most erdészeti cégek alkotnak meg olyan feladatköröket, melyeket az ember nehezebben végezne el.

Svéd erdészetekben készültnek bevetni robotokat a szakemberek. Az erdőgazdálkodásban ugyanis léteznek olyan munkakörök, melyeket ember igen nehezen tölthetne be. S itt nemcsak a különféle fizikai munkákról van szó, hanem akár a jogi dokumentációkról is, melyeket sokáig tart feldolgozni.
 
Most elsőként a svéd BillerudKorsnas AB vállalat váltott mesterséges intelligenciára, amely csomagolóanyagokat készít, s a grafikon-elemzés terén van szüksége segítségre.
 
Az MI több ezer grafikon analizálása alapján állapítja meg, mennyi ideig kell főzni a faforgácsot a cellulóz készítéséhez.
 
A grafikonok készítését és figyelését is gyorsan ellátják majd a robotok
A grafikonok készítését és figyelését is gyorsan ellátják majd a robotok
 
Noha ez a folyamat manuálisan is elvégezhető, olyan alkalmazottat igen nehéz találni, aki egész nap ezeket a grafikonokat nézi. Az ehhez hasonló feladatok az ember számára túl unalmasak, ám a gép egyszerre rengeteg adatot tud ellenőrizni, s egyszerűen elvégzi az ismétlődő minták keresését.
 
Svédországban a Sogeti és a Sveaskog AB közösen dolgozott ki olyan, öntanuló algoritmusokat, amelyek képesek a szú kártékony tevékenységét azonosítani az erdőről készült műholdas felvételek alapján. A szú igen nagy károkat tud okozni a faállományban, s ezt korábban az emberek ellenőrizték – az erdőt járva.
 
A grafikon-elemzés vagy a folyamatfigyelés jellemzően olyan munka, amelyet az ember egyhangúnak talál és szívesen csinál helyette valami mást. A cégeknek pedig más területen van szükségük az emberi munkára.
 
A költséges emberi munkaerőt célszerűbb is kiváltani robotokkal, ha ilyen monoton munkákról van szó.
 
A BillerudKorsnas-t követően többen is elgondolkodhatnak a mesterséges intelligencia alkalmazásán, különösen, hogy az MI nyereségnövelésre is használható a költségcsökkentés mellett.
 
A svédek tehát iparági szinten már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát, de ugyanez elmondható a bankjaikról is, ahol chatbotokkal is intézik már az ügyfélszolgálati tanácsadást.
 
A jogi adatok kezelésére, a szerződések között megtalálható kockázatok azonosítására a Stora Enso Oyj papír- és csomagolóanyag gyártó cég alkalmaz mesterséges intelligenciát, s mivel az eredményesnek bizonyult, a használatot új projektekre is ki akarják terjeszteni. Így a jogászok ideje felszabadul s más feladatokra fordítható.
 
A cég egyébként egy finnországi papírgyár cellulózelemzési feladataiban is a mesterséges intelligencia segítségére támaszkodik.
 
A BillerudKorsnas pedig 2 éves program keretében méri fel, mire alkalmazhatná még leginkább az algoritmusokat, s értékelik, mely területeken lenne még fokozható robotokkal a hatékonyság.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.