2018. 11. 05. - 10:00

Mesterséges intelligencia-hazugságvizsgáló a magyar határon

Mesterséges intelligencia-hazugságvizsgáló a magyar határon

A tervek szerint az új mesterséges intelligencia-rendszer képes lesz a hivatalos adatokon túl felmérni közösségi média aktivitásunkat, biometrikus adatainkat és az arcot elemzi a hazugságvizsgálat céljából.

Okos hazugságvizsgáló rendszert terveznek kutatók, amely kérdéseket tesz fel az EU-ba tartó utazóknak - mindezt egy 6 hónapos kísérlet alatt, abból a célból, hogy azonosítsák az illegális migráns egyéneket.
 
Négy határátkelőn tesztelik majd a rendszert, Magyarországon, Görögországban és Lettországban. A mesterséges intelligencia segítségével működő szisztéma a hivatalos dokumentumok mellett az illető közösségi média aktivitását és biometrikus adatait is elemzi, mielőtt átlépné a határt. Megkérdi az utazókat arról, mi van a bőröndjükben – írja a New Scientist.
 
Magyar határátkelőn is tesztelik a mesterséges intelligencia-rendszert
Magyar határátkelőn is tesztelik a mesterséges intelligencia-rendszert
 
A mesterséges intelligencia ennek során analizálja az ember arcát a válaszadás során, 38 féle mikro-gesztust vizsgálva annak érdekében, hogy kiszűrjék azokat az arcvonásokat, melyek hazugságra utalnak.
 
Vannak azonban, akik nem értenek egyet a módszerrel: a Londoni Egyetem részéről Bennett Kleinberg megjegyezte: az ötlet véleménye szerint ellentmondásos és kevés bizonyítékkal szolgál.
 
Akik átmennek a teszten, azok egy QR kódot kapnak, melyet szkennelnek a határon és ennek alapján átengedik őket.
 
Azokat azonban, akiket hazugságon kapnak, a határigazgatóságra küldenek.
 
Az iBorderCtrl nevű eszköz kísérletét a magyar rendőrség vezeti majd. A korai teszten 30 embert vetettek alá vizsgálatnak: a felének azt mondták, hazudjanak – az eszköz pedig 76 százalékos pontossággal azonosította a hazugokat.
 
A rendszert pontosságát a kutatók igyekeznek növelni azzal, hogy nagyobb mennyiségű adattal tanítják azt a pilot program keretében.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.