2021. 12. 02. - 08:40

Mesterséges intelligencia – Ígéretes a szaporodásra képes élő robot

Mesterséges intelligencia – Ígéretes a szaporodásra képes élő robot

Élő sejtekből álló robotokat hoztak létre a kutatók, amelyek nemcsak feladatok elvégzésére, hanem szaporodásra is képesek.

Meghökkentő eredményre jutottak a kutatók a Tufts Egyetemen. Olyan robotokat hoztak létre, amelyek élő sejtekből állnak, s nemcsak el tudnak végezni feladatokat, hanem önmagukat is képesek reprodukálni.
 
Az élő robotok szaporodása egyetlen más élőlényéhez sem hasonlít. Ezek a xenobotok, melyeket az afrikai karmos békákról (Xenopus laevis) neveztek el a szakemberek. E szintetikus életformáról először 2020-ban számoltak be.
 
Békaembriók igen korai stádiumából származó bőrsejtek és szívizomsejtek keverékéből készítették őket, genomjuk ellenére azonban nem békák.
 
A számítógéppel előkészített tervrajz a sejteket olyan konfigurációba rendezte, amely képes feladatokat végrehajtani, például tárgyakat mozgatni, eltolni, szállítani. A Proceedings of the National Academy of Science szaklapban azonban a kutatók beszámoltak arról, hogy a xenobotok szaporodhatnak is. Olvasd el: Orvosi forradalmat indíthat el az új MI-áttörés 
 
Mesterséges intelligencia - Szaporodásra is képesek a xenobotok
Mesterséges intelligencia - Szaporodásra is képesek a xenobotok
 
Mindezt ún. kinematikus replikációval teszik. Ilyen jelenséget korábban is láttak már a kutatók, molekuláris szinten, ilyen léptékben azonban még soha.
 
A tanulmány rávilágít arra, hogy az élő sejteknek több lehetséges viselkedésük is van, mint amit a természeti világ vizsgálata során a szakemberek eddig feltártak.
 
A Xenobot „szülőket” dr. Douglas Blackiston, a Tufts Egyetem vezető tudósa állította össze, s mint mondta, még maga sem látott azelőtt ilyesmit.
 
„Ezen békasejtek replikálódása nagyon különbözik attól, ahogy a békák szaporodnak. A tudomány által ismert
egyetlen állat vagy növény sem reprodukálódik ilyen módon” – jegyezte meg dr. Sam Kriegman, a tanulmány vezető szerzője, a Tuft's Allen Center és a Harvard Egyetem Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering intézet munkatársa.
 
Mivel a replikálódó xenobot verzió egyszeri ismétlődés után gyorsan elhal, a kutatócsoport újra az élő gépek megtervezéséhez használt mesterséges intelligenciához (MI) fordult, s megbízták, készítsen olyan verziót, amely nem hal el.
 
A mesterséges intelligencia több milliárd szimulációt hajtott végre a kívánt konfiguráció eléréséhez, amely végül működött. Mindehhez a Vermont Egyetem szuperszámítógépét használták. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Képzeletbeli emberek segítenék a genomkutatást? 
 
Az eredményeket elküldték dr. Doug Blackistonnak, aki megépítette a „Pac-Man” figurára emlékeztető alakú szülő xenobotokat. Ezek azután gyerekeket „építettek”, majd unokákat, dédunokákat, ükunokákat hoztak létre.
 
Természetesen vannak, akik aggasztónak tartják az önreplikáló biotechnológiát. A kutatócsapat azonban hangsúlyozza, hogy a Xenobotokat laboratóriumban tárolják, szövetségi, állami és intézményi etikai szakértők ellenőrzik azokat.
 
A kutatók megjegyezték, őket jobban aggasztják a társadalom egyéb kihívásai, s ezzel együtt az, hogy technológia nem elég gyors az alkalmazkodáshoz.
 
 
„Fontos létrehoznunk technológiai megoldásokat, amelyek ugyanolyan ütemben növekednek, mint az előttünk álló kihívások” – mondta dr. Joshua Bongard, a tanulmány társszerzője. Hozzátette: gyors alkalmazkodó képességük révén a xenobotok válaszokat adhatnak a különféle kihívásokra, a mikroműanyag gyűjtésétől az orvosi alkalmazásokig.
 
„Ha tudnánk, miként utasíthatnánk sejtgyűjteményeket, hogy azt tegyék, amit szeretnénk, az maga lenne a regeneratív gyógyászat. Megoldás a traumás sérülésekre, a születési rendellenességekre, a rákra és az öregedésre” – magyarázta Michael Levin professzor, társszerző. – Különféle problémák most még azért vannak, mert nem tudjuk, hogyan lehet megjósolni és ellenőrizni, milyen sejtcsoportokat építenek a xenobotok. Viszont így is új platformot jelentenek a tanításunkhoz” – fogalmazott a szakember.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.