2019. 08. 12. - 09:50

Mesterséges intelligencia ismeri fel a mellrákmintázatokat

Mesterséges intelligencia ismeri fel a mellrákmintázatokat

Az amerikai Rákkutató Intézet kutatói mesterséges intelligencia algoritmust alkalmaznak a rák számos típusára, hogy információt szerezzenek a kezelés érzékenységéről, a fejlődés várható útjáról és a gyógyszerrezisztencia leküzdéséről.

Újabb megközelítés a mellrák tekintetében: az amerikai Rákkutató Intézet szakemberei olyan mesterséges intelligencia algoritmust fejlesztettek ki, amely számos ráktípusra alkalmazható az információgyűjtéshez.
 
Mindegyiknél vizsgálják, mennyire érzékeny a kezelésre, mi a fejlődés várható útja és hogyan küzdjenek meg a gyógyszerrezisztenciával.mellrak_001
 
A mesterséges intelligenciát alkalmazták az emlőrák mintázatainak felismerésére, s felfedezték a betegség öt új típusát, melyek mindegyike különböző, személyre szabott kezelést igényel.
 
Tanulmányuk mesterséges intelligenciát és gépi tanulást használt az emlőrák molekuláris adataira és génszekvenciáira, hogy kimutassa a korábban egy típusba tartozó rákok közötti kritikus különbségeket.
 
Az NPJ Breast Cancer szaklapban közzétett tanulmányban a kutatók rájöttek: a típusok közül kettő sokkal jobban reagál az immunoterápiára, mint a többi, míg az egyik jóval nagyobb valószínűséggel visszaesést mutat a tamoxifen esetében.
 
A kutatók most teszteket fejlesztenek ezen mellráktípusokra, amelyeket arra használnak majd, hogy kiválasszanak betegeket különféle gyógyszerekre a klinikai vizsgálatokhoz. Ezzel a kezelés teljesen személyre szabott lehet.
 
A londoni Rákkutató Intézet kutatói korábban ugyanúgy használták az MI-t öt különféle béldaganat feltárására, s az onkológusok most értékelik alkalmazásukat a klinikai vizsgálatok keretében.
 
A cél felhasználni a mesterséges intelligencia algoritmust számos ráktípusra, s információt szolgáltatni mindegyik esetében a kezelésre adott érzékenységről, a gyógyszerrezisztenciáról és a fejlődés mikéntjéről.
 
Az új kutatás nemcsak segíthetne az emlőrákban szenvedő nők kezelésének kiválasztásában, hanem új gyógyszerekre való igényeket is azonosít.
 
A mellrákok többsége a belső sejtekben alakul ki, melyek az emlővezetékeket vonják be, s ösztrogén vagy progeszteron hormonok „táplálják” őket. Ezeket az úgynevezett „luminal A” osztályba sorolják, s gyakran mutatják a legjobb gyógyulási sebességet.
 
Azonban a csoportokba tartozó betegek igen eltérően reagálnak a szokásos kezelésekre, például a tamoxifenre, vagy az új típusú kezelésekre, melyeket akkor alkalmaznak, ha a betegek visszaesnek, ilyen például immunterápia.
 
A cikket folytatjuk.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.