2020. 10. 30. - 08:55

Mesterséges intelligencia javít a videóhívások minőségén és gazdaságosságán

Mesterséges intelligencia javít a videóhívások minőségén és gazdaságosságán
A mesterséges intelligencia alapú megoldások egyik úttörője, az NVIDIA egy új fejlesztői platformot hozott létre, aminek célja, hogy optimalizálja a videóhívásokat, beleértve azok minőségét, illetve a szükséges sávszélességet.

Jó néhány éve egyre népszerűbb kommunikációs csatornának számít a videóhívás, a koronavírus miatt pedig most még inkább felértékelődött a szerepe, hiszen általa a távmunkában dolgozó kollégák praktikus és hatékony formában tudják tartani egymással a kapcsolatot.

Ennek a megoldásnak két nagy problémája szokott lenni: a hívások minősége és a szükséges sávszélesség. Az NVIDIA viszont most egy olyan, mesterséges intelligencia alapú platformot mutatott be, ami mindkét kritikus területre megoldást kínálhat.

A vállalat szerint ugyanis az NVIDIA Maxine platform tízszeresével csökkentheti a videóhívások által igényelt sávszélességet. Ez az adatfelhasználás mértékében jelent megtakarítást, mivel úgy tudja garantálni a hívások megfelelő minőségét, hogy ahhoz kevesebb adatforgalom szükséges. Otthoni környezetben, vezetékes internetet használva talán ez nem tűnik fontosnak, viszont például mobilinternetes kapcsolatot használva már nagyon is azzá válik.

Szebbé, jobbá, megbízhatóbbá teszi a videóhívásokat a mesteséges intelligencia
Szebbé, jobbá, megbízhatóbbá teszi a videóhívásokat a mesteséges intelligencia


A rendszer csökkenti a H264 videótömörítési szabvány sávszélességi követelményeit azáltal, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elemzést készít a hívásban résztvevő emberek arcáról, pontosabban - ahogy az NVIDIA fogalmaz - a legfontosabb arcpontokról. Így tehát nem a teljes képernyő minden képpontjának streamelése valósul meg, hanem egy optimalizáltabb változaté, majd egy speciális eljárással minden egyes arcot újraépít, és ez jelenik meg a beszélgetés tagjainál.

Ez a mesterséges intelligenciára épülő tömörítési technika tehát a mobil adatforgalmi költségeket csökkentheti, másrészt pedig sokkal stabilabb és minőségibb élményt nyújt a felhasználók számára.

Az NVIDIA Maxine MI-alapú funkciói viszont ennyiben nem merülnek ki, hiszen különböző effektusokat is kínál. Ilyen például a felbontást digitálisan javító "super resolution", a zajszűrés vagy éppen az arcok megvilágítása.

Az NVIDIA szerint minden egyes nap több mint 30 millió webes konferenciát tartanak világszerte, ez a szám pedig a tízszerese annak, amit év elején tapasztalhattak a szolgáltatók. Olyannyira a mindennapi élet része lett, hogy az emberek számára nem csupán a munkavégzést könnyíti meg, hanem a tanulás, a szórakozás, sőt, az egészségügy területén is segítséget nyújt.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.