2023. 03. 02. - 09:00

Mesterséges intelligencia - Lárvák és gekkók ihlették a műtőben is hasznosítható robotot

Mesterséges intelligencia - Lárvák és gekkók ihlették a műtőben is hasznosítható robotot

A jövőben műteni is segíthet az orvosoknak egy apró robot, amelyet gekkók és lárvák ihlettek. Kulcsszerepe van ugyanis a hihetetlen fogási képességnek és a hatékony mozgásnak.

Apró mászórobotot hoztak létre a kutatók, amely egy napon segítheti az orvosokat műtétek elvégzésében – a szerkezetet a gekkó hihetetlen fogási képessége és a lárvaférgek hatékony mozgása ihlette és a Waterloo Egyetem mérnökei fejleszették ki.
 
Az új robot ultraibolya (UV) fényt és mágneses erőt használ ahhoz, hogy bármilyen felületen mozogjon - még a falakon és a mennyezeten is képes haladni.
 
A maga nemében ez az első puha robot, amely nem igényel külső tápegységhez csatlakozást, így lehetővé teszi a távoli működtetést, sőt, a sokoldalúságot olyan potenciális alkalmazásokhoz, mint például a sebészek segítése és az egyébként elérhetetlen helyek keresése. Olvasd el: Nagy áttörés az élet utánzása a puha robotika felé
 
Mesterséges intelligencia - Lárvák és gekkók ihlették a műtőben is hasznosítható robotot
Mesterséges intelligencia - Lárvák és gekkók ihlették a műtőben is hasznosítható robotot
 
„Ezen munkánk az első alkalom, amikor egy holisztikus puha robot fordított felületekre is felmászik. Előmozdítja a legmodernebb lágy robotikai innovációt - mondta dr. Boxin Zhao vegyészmérnök professzor. - Optimisták vagyunk a benne rejlő lehetőségeket illetően, sokkal több fejlesztéssel több területen is előrelépést érhetünk el.
 
A robot intelligens anyagból készült, melyet a kutatók GeiwBot-nak neveztek el - a robotot inspiráló lények miatt. Molekuláris szinten módosítható, miként utánozza, ahogyan a gekkók szilárdan kapaszkodó lábukra támaszkodnak és hogyan engedik ki a végtagjaik erős szorítását.
 
Ez lehetővé teszi a nagyjából 4 centiméter hosszú, 3 milliméter széles és 1 milliméter vastag robot számára, hogy felmásszon egy függőleges falra és mennyezetre, anélkül, hogy áramforráshoz lenne kötve. 
 
Zhao és kutatócsoportja folyadékkristályos elasztomerek és szintetikus ragasztópárnák felhasználásával építette meg a robotot.  A fényre érzékeny polimer csík szimulálja a lárvák ívelt és nyújtó mozgását, míg a gekkó ihlette mágnespárnák mindkét végén gondoskodnak a fogásról. Olvasd el: Gepárd ihlette a leggyorsabb lágy robotot
 
„Bár még mindig vannak leküzdendő korlátok, ez a fejlesztés komoly mérföldkövet jelent a biomimikri és az intelligens anyagok lágy robotoknál történő hasznosításában - mondta Zhao, a Waterloo Egyetem nanotechnológiai tanszékének munkatársa. - A természet nagyszerű inspirációs forrás, a nanotechnológia pedig izgalmas módja a tanulságok alkalmazásának.”
 
Egy le nem kötött puha robot utat nyit a lehetséges sebészeti alkalmazások felé, hiszen működtethető az emberi testen belül, távolról is. Emellett használható a veszélyes vagy nehezen elérhető helyek érzékelésére és keresésre, mentési műveletek során.
 
A kutatók következő lépésben egy kizárólag fény hajtotta, mászó puha robot kifejlesztésén dolgoznak majd, amely nem igényel mágneses teret és UV fény helyett közeli infravörös sugárzást alkalmaz a biológiai kompatibilitás javítására.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.