2020. 01. 13. - 10:00

Mesterséges intelligencia: megjött a bionikus robotmacska

Mesterséges intelligencia: megjött a bionikus robotmacska

Bemutatkozott a világ első bionikus robotmacskája. Az Aibo robotkutya méltó riválisa Marscat, amelyet a Las Vegas-i CES technológiai kiállításon ismertettek meg a nagyközönséggel.

Míg korábban az Aibo cég robotkutyája járt élen a hasonló robotok terén, a CES (Consumer Electronics Show) technológiai kiállításon Las Vegasban most bemutatták az első bionikus robotmacskát.
 
Készítője a kínai Elephant Robotics. A kickstarter cég Marscat névre keresztelte találmányát, amely önállóan mozog 16 motorizált ízületének köszönhetően, s 20 féle kulcsszót ismer fel, köztük azokat is, hogy „gyere ide”.
 
A mesterségesen intelligens robotmacska fehér, szürke, vörös és fekete színben érhető el, hat kapacitív érintőérzékelővel van felszerelve. Elektronikája magában foglalja a mélységérzékelő lézert, egy mikrofont, egy hangszórót és egy ún. málna-pi mikroprocesszort.
 
A Marscat robotmacska önállóan teszi a dolgát - mint a valódi
A Marscat robotmacska önállóan teszi a dolgát - mint a valódi
 
Az 5mp-s kamera, mely a robotmacska orrában található, lehetővé teszi, hogy lásson és kapcsolatba léphessen a felhasználóval és környezetével.
 
Az otthoni robot képes felismerni tárgyakat, beleértve három játékot, melyet hozzá lehet majd kapni, plusz ki tud kerülni akadályt jelentő dolgokat és reagál számos hangra.
 
A Marscat mesterséges intelligencia-fejlesztés személyisége a hírek szerint idővel fejlődik, azzal a képességgel együtt, hogy random képes legyen különféle aktivitásokra, így például játékra, alvásra, sőt arra is, hogy a képzeletbeli „piszkát” betemesse az alomban.
 
Meghatározó tulajdonságai magába foglalják, hogy felismeri a tulajdonosa hangtónusát, s azt is számon tartja, hányszor érintették meg. Minél gyakrabban beszél a robothoz, a robotmacska annál sűrűbben nyávog neki.
 
Az akkumulátora 2-3 óra hosszáig tart, USB-töltéssel, kevesebb használat mellett 5 órán át működik. 
 
A Marscat bionikus robotmacska a kickstarter cég induló kampány tárgya, melynek tervezett kiskereskedelmi ára 1299 dollár lenne.
 
Érdemes megemlíteni, hogy sosem lehet tudni, mit fog tenni legközelebb a macska, mivel a valódi cicát utánozva teljesen önálló, viselkedését is beleértve. Bármilyen instrukció nélkül közlekedik, szalad, alszik, nyújtózik, körmeit rágja, dagaszt vagy éppenséggel betemeti a képzeletbeli hulladékát.
 
Különféle érzelmeket is kifejezhet, különböző nyávogásokkal. S olyan dolgokat is tehet, amelyekkel kellemesen meglepi a gazdáját.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.