2020. 03. 22. - 08:00

Mesterséges intelligencia: megjött a futurisztikus „kutyabot”

Mesterséges intelligencia: megjött a futurisztikus „kutyabot”

Több kísérlet volt már egy valóban élethű roboteb létrehozására – a legújabb verzió meglehetősen futurisztikus és inkább „kutyabot”, mint kutya.

Nem egy robotállatot alkottak már meg a kutatók az elmúlt esztendőkben, több-kevesebb sikerrel. Mindig van azonban újabb és modernebb verzió.
 
A turini székhelyű Gaetano De Cicco most azt mutatta meg, milyen lehet az okos robotállatok jövője – elkészült a Samsung kutyarobotja, avagy a kutyabot.
 
A kutyabotok üldőző üzemmódban - egy labdával
A kutyabotok üldőző üzemmódban - egy labdával
 
A műeb meglehetősen áramvonalas, négy enyhén görbülő fém lábon áll, s fehér, időjárásálló, rugalmas külső burkolattal borították. Fején egyedi, interaktív képernyőt találunk.
 
A korábbi intelligens robotállatoktól eltérően – ilyen volt például a bionikus robotmacska és a Sony Aibo nevű robotkutyája – ez a modell minimalista, s minden „aranyos” vonás hiányzik belőle, amely valódi kutyához hasonlítaná.
 
A Samsung kutyabotja kimondottan futurisztikus. A képernyőn megjelenő érzelmeit kérdőjelekkel vagy felkiáltójelekkel fejezi ki, s nem arra fejlesztették ki, hogy érzelmi kötődést alakítson ki gazdájával. Ez sokkal inkább egy kiborg-megjelenésű intelligens gép, mely a funkcionalitást tartja szem előtt: kültéri megfigyelő kutya.
 
A kutyabot kérdő- és felkiáltójelekkel fejezi ki érzelmeit
A kutyabot kérdő- és felkiáltójelekkel fejezi ki érzelmeit
 
Attól függően, mi jelenik meg a képernyőjén, különféle módokban működik. A kérdőjel vagy felkiáltójel a kezdeti kapcsolatteremtést jelzi, a fehér téglalap alakú fény azt mutatja, hogy megfigyel, míg a piros az üldözést jelenti.
 
A gyártásbarát alkatrészekből készített De Cicco modell igencsak költséghatékony, összehasonlítva azt más okos robotállat dizájnjával – utóbbiakhoz ugyanis műanyag elemek is szükségesek.
 
Fotó: dcgtn.artstation.com
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.