2022. 11. 04. - 09:45

Mesterséges intelligencia működik a stroke-ellátásban Budapesten is

Mesterséges intelligencia működik a stroke-ellátásban Budapesten is

Októberben csatlakozott a budapesti Bajcsy Kórház Stroke Centruma ahhoz a hálózathoz, amely mesterséges intelligencia alkalmazásával segít gyorsan ellátni a stroke-pácienseket.

Új, országos hálózathoz csatlakozott 2022 októberében a budapesti Bajcsy Kórház Stroke Centruma: ezzel lehetővé vált, hogy mesterséges intelligencia segítségével pontosan mérhessék azon stroke-gyanús betegek állapotát, akiket azonnal el kell látni – írta meg a kórház Facebook-oldalán.
 
Azokon a pácienseken, akiket a mentő az intézménybe szállít és fennáll a stroke gyanúja esetükben, rögtön CT-vizsgálatot végeznek, ez automatikusan az országos stroke diagnisztikai rendszerbe kerül. A rendszer mesterséges intelligenciát használ, amely azonnal elemzi a képanyagot és mérhető módon határozza meg, mennyire súlyos a beteg állapota.
 
A megfelelő terápiát tehát számszerű adatok alapján választhatják ki a szakemberek. Olvasd el: Rejtett stroke-kockázatot fed fel a mesterséges intelligencia-vezérelt szűrés
 
Stroke-ellátás: mesterséges intelligencia elemzi a képanyagot
Stroke-ellátás: mesterséges intelligencia elemzi a képanyagot
 
Dr. Óváry Csaba PhD, a kórház főigazgatója elmondta, hogy még azelőtt elkezdte az országos fejlesztési program irányítását, hogy főigazgatónak kinevezték volna – a Szakmai Kollégium Neurológia Tagozatának vezetőjeként. Ez a program összeköti egymással a 38 Stroke Centrumot, a helyi Stroke Centrumok és a regionális Trombektomiás Centrumok között létrehozza az automatikus, mestreséges intelligencia-alapú felismeréssel támogatott együttműködést – számolt be a kórház Facebook-oldalán.
 
Amellett, hogy a megfelelő terápia azonnal kiválasztható, az új rendszer alkalmas a magas szintű szakmai csoportmunkához. A helyi CT-vizsgálatot a Bajcsy Kórház és az országos intézet orvosai mind egyszerre látják, a legjobb döntést is közösen tudják meghozni. Olvasd el: Tekintet-eltérés - Stroke-diagnosztikát javíthat a mesterséges intelligencia
 
Mióta a rendszert bevezették, már tucatnyi pácienst elláttak a segítségével. Az alkalmazandó terápiáról jóval előbb tudnak döntést hozni a szakemberek: a sürgősségi szakorvosok és az ügyeletes neurológus számos esetben az Amerikai úton működő Trombektomiás Centrum orvosaival telefonon vagy a speciális mobiltelefonos applikáción egyeztet.
 
Dr. Vastagh Ildikó, a kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa elmondta: a beteg sokkal előbb jut a számára legmegfelelőbb ellátáshoz, hiszen állapotától függően vérrögoldást végeznek, vagy intervenciós műtétre kerül sor az országos intézetben – tudatta a bejegyzés.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.