2021. 04. 02. - 08:33

Mesterséges intelligencia növeli a termelékenységet a Lenovo gyáraiban

Mesterséges intelligencia növeli a termelékenységet a Lenovo gyáraiban
A tömegesen gyártott hardverek - mint amilyenek például a PC-k és az okostelefonok - sikere jelentős mértékben függ attól, hogy milyen felügyelettel rendelkeznek az összetett gyártási folyamatok. A Lenovónál ezt a problémát mesterséges intelligencia támogatásával oldják meg.

Hatékony tervezés és ütemezés, valamint a megfelelő teljesítmény: ezek a kulcsfontosságú tényezők ahhoz, hogy a termelési célok teljesülhessenek, illetve ezek vezetnek a fizető ügyfelek és részvényesek elégedettségéhez is. Számos gyár esetében ezek komoly kihívások, a Lenovo viszont egy új intelligens gyártástervező rendszert vetett be annak érdekében, hogy leküzdjék az akadályokat.

A Lenovo Research által kifejlesztett intelligens gyártástervező rendszer ötvözi a mesterséges intelligencia alapú technológiákat és a matematikai algoritmusokat, beleértve a mélymegerősítéses tanuláson alapuló új szekvenciális tervezési algoritmusokat, és mindezek a gyártáshoz egyszerűen használható, optimalizált döntéshozó motorban teljesednek ki. A rendszer ráadásul támogatja az autonóm tanulást is: minél tovább fut, annál okosabb lesz.

Hatékonyabbá teszi a gyártási teljesítményt a mesterséges intelligencia
Hatékonyabbá teszi a gyártási teljesítményt a mesterséges intelligencia


Az intelligens gyártástervező rendszert a Lenovo LCFC (HeFei) elektronikai technológiai létesítményében telepítették, amely a vállalat legnagyobb globális kutatási és gyártási bázisa. Az LCFC több ezer alkalmazottja tavaly 690.000 vevői megrendelést teljesített. A létesítményben egyedi gyártási folyamatokat alkalmaznak, és több mint 300.000 különböző anyagot használnak fel az 500-at is meghaladó, specifikus PC-modellek előállításához.

A fejlesztés jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az LCFC gyártási tervezési folyamata hat óráról 90 másodpercre csökkent. Emellett a legfontosabb teljesítménymutatók is jelentősen javultak: az LCFC létesítmény megrendelései 20%-kal, a termelékenység pedig 18%-kal nőtt.

A rendszer nagyszabású együttműködést és többcélú feladatokat is támogat, például a valós idejű beállítást és konfigurálást a felhasználók sajátos termelési céljainak megfelelően. Az LCFC dolgozói hiperparamétereket is beállíthatnak a rendszeren, például rangsorolhatják az egyes gyártási szegmensek termelési céljait, hogy azok összhangban legyenek a kereslet és a gyártási környezet változásaival.

A Lenovo szerint az LCFC intelligens gyártástervező rendszere az iparágban először alkalmazza a mesterséges intelligencia technológiát a gyártás során jelentkező, nagyszabású ütemezési műveletek fokozása érdekében. Az eredmények egyértelműen pozitívak, és a Lenovónál kíváncsian várják azt, hogy a rendszer önálló tanulási képességei hogyan befolyásolják a termelést az idő múlásával.

A Lenovo megoldását nemrég az Operációkutatási és Vezetéstudományi Intézet (INFORMS) döntősnek nevezte az operatív teljesítményért járó Franz Edelman-díjért.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.