2018. 04. 12. - 08:44

Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz csatlakozott Magyarország

Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz csatlakozott Magyarország

Az Európai Unió Mesterséges Intelligencia Nyilatkozatához csatlakozott Magyarország a Digital Day rendezvény keretében belül. A cél, hogy a tagországok koordináltan lépjenek fel a mesterséges intelligencia kutatása, alkalmazása, jogi szabályozása érdekében. 

Az EU mesterséges intelligencia együttműködéséről szóló nyilatkozatát Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal  elnöke írta alá több uniós ország képviselőivel. A visegrádi országok a nyilatkozat mellett külön állásfoglalást tettek a területen közös fejlesztéseket hajtsanak végre. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és innovációs Hivatal már 2018 januárjában közzétette a mesterséges intelligenciához kapcsolódó kutatásokat támogató, egymilliárd forintos keretösszegű tematikus felhívást, amely céljaiban és időzítésében is jól illeszkedik a kezdeményezéshez.
 
A Nemzeti Kiválósági Program tematikus alprogramja és a most aláírt kezdeményezés új perspektívákat nyitnak a kutatási témában erős kutatócsoportok és a kapcsolódó ipari-kutatóhelyi együttműködések számára megnyíló célzott uniós pályázatokban is. A brüsszeli tanácskozáson a mesterséges intelligencia technológiai, jogi, etikai kérdései és társadalmi hatásai is nagy hangsúlyt kaptak, kiemelve az oktatás jelentőségét. A Digital Day rendezvényen aláírt másik, úgynevezett Innovációs Radar kezdeményezés az uniós kutatás-fejlesztési és innovációs közösség tagjai kutatási eredményeinek elemzését, európai hasznosításának ösztönzését célozza - ismertette az NKFIH elnöke.
 
 
Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz csatlakozott Magyarország
A Nemzeti Kiválósági Program tematikus alprogramja és a most aláírt kezdeményezés új perspektívákat nyitnak
 
 
Az EU közös nyilatkozatával a tagállamok vállalják, hogy nemzeti programok keretében támogatják a mesterséges intelligencia területén a kutatást és a technológiák bevezetését; hozzájárulnak a nyílt adatok hozzáférhetőségének javításához, amelyek a mesterséges intelligencia hatékony működéséhez szükségesek; támogatják az európai mesterséges intelligencia szövetség létrehozását, és ösztönzik a tagállami szereplők bekapcsolódását.
 
 
Mesterséges Intelligencia Nyilatkozathoz csatlakozott Magyarország
A tagállamok vállalják, hogy hozzájárulnak a nyílt adatok hozzáférhetőségének javításához, amelyek a mesterséges intelligencia hatékony működéséhez szükségesek
 
 
Az NKFIH közölte: a mesterséges intelligencia kutatására az Európai Bizottság már most évi 200 millió eurót fordít a Horizont 2020 innovációs keretprogram részeként. A Bizottság 2018 áprilisában várhatóan bejelenti átfogó mesterséges intelligencia stratégiáját, melyben javaslatot tesznek majd a 2020 utáni keretprogramban a témára fordítandó költségvetésre is. A mesterséges intelligencia területén jelenleg is nyitott egy közvetlenül Brüsszelben megpályázható, célzott pályázati felhívás 2018. áprilisi határidővel, 20 millió euró forrással.
 
MTI/Takács Dalma
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.