2022. 04. 14. - 08:37

Mesterséges intelligencia - okosszemüveg helyettesítheti a vakok látását

Mesterséges intelligencia - okosszemüveg helyettesítheti a vakok látását
A Google által korábban kifejlesztett technológiára épül egy fejlesztés alatt álló új okosszemüveg, ami a vak emberek számára jelenthet segítséget azáltal, hogy megmondja nekik, mit is látnának éppen.

2014-ben a Google kereskedelmi forgalomba hozta a Google Glass nevű viselhető eszközt. A szerkezet célja az volt, hogy a felhasználók számára lehetővé tegye a tartalomnézést, a telefonálást és a közösségi médiaplatformok elérését, miközben egyéb feladatokat végeznek. A Google Glass technológia kereskedelmi szempontból kudarcot vallott, és rövid idő után el is tűnt a piacról, azonban úgy tűnik, hogy hamarosan igen nemes célra hasznosíthatják: egy vakok számára kifejlesztett szemüveg alapját képezheti.

Az okosszemüvegek legújabb formája az Envision Glasses nevet viseli, és a mesterséges intelligencia segítségével hagyja viselőjét "látni" azáltal, hogy (szóban) megmondja neki, mit is néz éppen. A CSUN Assistive Technology konferencián bemutatott Envision Glasses szemüveg teljesen független módon működik, bár kezdetben még iOS/Android okostelefon-alkalmazással párosították.


Az Envision Glasses óriási segítséget nyújthat a vakok számára

A felhasználónak elsőként a szemüveg jobb oldali karját végig kell simítani az ujjával, ezzel kiválasztva az üzemmódot. Az eszköz viselőjét a több mint 60 nyelvvel felszerelt integrált hangszóró szintetikus beszédvisszajelzései irányítják. Amint az üzemmód kiválasztásra került, a felhasználónak egy dupla érintés szükséges a szemüveg szárán ahhoz, hogy felvegyen egy képet, amelyet aztán a rendszer mesterséges intelligencia-alapú algoritmusai feldolgoznak.

Választható olyan üzemmód, amely egyszerűen ráveszi a szemüveget, hogy olvasson fel rövid szövegrészeket, például utcatáblákat. De a szemüveg hosszabb szövegek, például könyvoldalak beolvasására is beállítható, amelyeket aztán a felhasználó kívánságára bármikor hangosan kimond. Létezik egy másik mód is, amely segítő videohívást indít, ebben az esetben a másik (látó) személy szóban irányíthatja a felhasználót a szemüveg valós idejű képét látva.

Az Envision Glasses legújabb kiadását az teszi olyan lenyűgözővé, hogy a szemüveg képes leírni a viselője előtt lévő általános jelenetet is. Ez azt jelenti, hogy felismeri a különböző színeket, ami különösen hasznos az olyan feladatok elvégzésénél, mint a mosás vagy a ruhavásárlás. Emellett egy adott személy vagy tárgy keresése is lehetségessé válik, és csipogó jelzést küld, ha a személy vagy tárgy a 9 megapixeles kamera előtt van.

Az Envision Glasses vízálló is, és egy feltöltéssel négy-öt órán át képes működni.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.