2021. 06. 17. - 09:15

Mesterséges intelligencia - ötcsillagos ételeket főz a robotséf

Mesterséges intelligencia - ötcsillagos ételeket főz a robotséf
A Moley Robotics vállalat nemrég bemutatta azt a mesterséges intelligenciával működő robotot, amely prémium kategóriás, mesterszakács színvonalú ételeket tud elkészíteni. Ráadásul a robotséfet otthoni használatra tervezték, így bárki számára elérhető lehet.

Az Egyesült Királyságban működő Moley Robotics robotikai cégnek egészen egyedi elképzelései vannak a jövő konyháját illetően, és megalkottak egy professzionális konyhát, amely teljesen automatizált módon tud működni, felszerelve a legmodernebb és leghasznosabb készülékekkel.

A konyha sztárja a mesterszakácsok színvonalán dolgozó robot, a Robo-chef, aki ötcsillagos ételeket tud készíteni. Úgy tervezték, hogy az emberi kezek minden mozdulatát és funkcióját utánozza, csak gyorsabban, nagyobb pontossággal és fejlettebb kézügyességgel. Egyedülálló mozgásérzékelőkkel és fogási technológiával rendelkezik, és még fel is takarít maga után.

Alapértelmezés szerint a MasterChef U.K. főzőműsor 2011. évi nyertesének, Tim Andersonnak a főzőtudományát tartalmazza a rendszere. Ez lényegében azt jelenti, hogy maga a mesterszakács főzi az ételt a robot tulajdonosának, csak éppen anélkül, hogy Anderson fizikailag jelen lenne.


Robotok főzhetnek a jövőben az emberek helyett?


Több ezer előre megtervezett recept már eleve a vezérlőrendszerbe kerül. Ami azonban igazán lenyűgözővé teszi a robotot, az a kifinomult és fejlett monitorvezérelt felhasználói felület (GUI). Ezzel az érintőképernyős megoldással utasítani lehet a robotot új receptek létrehozására, sőt, egyéni beviteli adatok is megadhatók az összetevőkre, a hőmérsékletekre és a főzési irányokra vonatkozóan.

Mindezen túlmenően parancsokat adhat a felhasználó a készülék működési módjának beállítására, hozzávalók keresésére, de még a fiókok kinyitására is. Összefoglalva tehát még a kezdő szakácsok is olyan kreatívak tudnak lenni az ételekkel, amennyire csak a fantáziájuk engedi, méghozzá anélkül, hogy aggódni kellene az elrontott fogásokkal kapcsolatban.

A robotséf ráadásul komoly társakat is kaphat maga mellé. A Moley Robotics ugyanis teljes körű konyhai felszerelést és készülékeket kínál, amelyek alkalmasak a robotikával támogatott főzéshez, de ezek az eszközök akkor is nagyon hatékonyak tudnak lenni, ha az ember magának akar ételt készíteni.

A háztartási felhasználás mellett a Robo-chef iránt komoly érdeklődés mutatkozik az éttermek, a konyhafejlesztők, a légitársaságok és a lakásépítők körében is.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.